Seminggu dua yang lepas nampak Cikgu Amie masak Udang Nestum.Tapi versi UDANG GORENG NESTUM MINYAK SAPI...yang pastinya lebih harum.
Kemudian nampak pula beliau masak Tongkeng Ayang Goreng Nestum.
Ish,tak boleh jadi ni....kena masak jugak ni...hihihi
Sebaik matikan api terus sendukkan nasi panas yang baru ditanak terus tak pandang kiri kanan...Nikmat apa lagi yang nak didustakan...n
Natijahnya...dah tinggal separuh baru ingat nak snap pic...
hihihi
UDANG GORENG NESTUM
700 gm udang sederhana besar
1 pack ( 220gm)nestum original
½ ketul butter(seketul 250gm)
10 cili padi vietnam- cincang
10 ulas bawang putih - cincang
5 pelepah daun kari
1 kiub pati ayam
minyak,garam gula
1. Bersihkan udang dan perisakan dengan garam dan kiub ayam.Panaskan minyak anggaran 1 cawan dan goreng udang hingga masak.Ketepikan.
2. Panaskan butter dan tumis bawang putih dan cili padi cincang hingga harum.
3. Tambah daun kari dan perisakan dengan sikit garam dan secubit gula dan pati ayam.
4. Masukkan nestum dan gaul rata dan kacaukan hingga garing sekata.
5. Masukkan udang dan gaul rata agar bersalut.Siap
Esoknya saya beli lagi udang dan 1 pack nestum...Maknanya saya berhasrat untuk repeat la kan...hihihihi
Yeay...nanti nak cuba la resepi ni..udang dah ada dah
ReplyDeleteTak leh jadi ni, nak kena cuba gak ni... Dapat udang segar sedap ni, lebih terasa keenakannya.
ReplyDeleteSy suka udang nestum ni. Paling sedap jika guna udang yg lembut kulitnya.
ReplyDeleteuih menggodanya kak oi... tak tahan tengok
ReplyDeleteKan Mama Cella, serdaknya sedap gaul dengan nasi. Saya ikut pesan Firdaus, bubuh lebih-lebih Nestum. Habis udangnya, ada lagi serdaknya. Suami saya simpan, esoknya masih boleh digaul dengan nasi!
ReplyDelete1st time mkn udang nestum ni kat medan ikan bakar melaka.. mmg sdp.. da ada resepi dr umi cella ni, bole la buat nti.. 🤩
ReplyDeleteYa Allah, mengancam iman betul tengok udang nestum ni 😍
ReplyDelete