Thursday, 16 June 2022

SAMBAL PETAI TEMPOYAK CILI PADI MERAH

 Masak Sambal Petai Tempoyak guna cili padi merah..


Memang lauk fav isi rumah ni.

Tak payah lauk lain bagai.Cukup sambal tempoyak ni.Gu dengan ikan pekasam goreng..



SAMBAL TEMPOYAK PETAI

2papan petai- (kalau petai murah guna banyak lagi sedap)

2 cawan bilis halus

3/4 cawan tempoyak

1 cawan minyak

2 helai daun kunyit

1 serai - ketuk

1 sudu teh garam

1 sudu teh gula perang

Bahan Blend:

2 cawan cili merah Bangladesh + sikit cili padi hijau

1 bawang besar

5 bawang putih

1 ketul kunyit

( semua ni blend jangan terlalu halus)

1. Panaskan minyak & goreng ikan bilis hingga garing.

2.Terus tuangkan bahan blend dalam gorengan bilis tadi .Biar bahan blend mendidih bersama bilis goreng.

3. Campurkan tempoyak,garam,gula & masak hingga naik minyak.

4. Tambah daun kunyit yang dihiris halus & sesuaikan rasanya.

Petai dari pokok mak  kat kampung.

19 comments:

  1. Adoi, mata petai dia... ngan ikan pekasam berbaris mak ngan dua anak, ni piuk nasi bocoq dak?

    ReplyDelete
  2. Wahhh..besar cantik petainya..tapi sayang, saya xmakan petai 😅

    ReplyDelete
    Replies
    1. Laaa..tak makan petai ka?
      Takpa,untung tak makan sebab petai mahal🤣

      Delete
  3. Huiii dapnyaa.. kemain meriah petainyaaa.. adeiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihihi....nasib baik petai pokok mak..kalau beli kena jimat2 petai🤭🤣

      Delete
  4. Peh.. tambah nasi ni, ada sambal petai tempoyak. :D

    ReplyDelete
  5. Petainya besar & segar mak cella.. geram kak lin tgk.. 😬

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebab tak hiris..kasi nampak seksi ..hihihi

      Delete
  6. Bahagianya kalau dah masuk dapur Mama Cella. Tak adalah hidangan yang tak pernah menggoda selera melainkan menggoda-goda semuanya!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah ..
      Bagitu juga dapur Cikgu Amie🥰

      Delete
  7. meriah betul petainya... memang cukup dah layan itu je dengan nasi kosong... mau bertambah makan

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la..kena makan kering-kering jangan ada kuah lain kan..baru feel

      Delete
  8. Gaul dengan nasi panas-panas, adoi tak payah ceritalah sedap dia tu MC kan :)

    ReplyDelete
  9. Sedapnya.. Memang bertambah tambah kalau makan sambal petaiii 😍😍👍

    ReplyDelete
  10. Sedapnya ikan pekasam...memandangkan SA xde selera ni...pandang je la..walau tekak teruja...air liur pun pahit skrg ni

    ReplyDelete