Sup Bebola Ayam..Bukan hari ni punya tapi dah tak ingat hari apa
Lauk untuk dinner.Musim panas macam dah nak berasur pergi.Hujan dah mula turun hampir setiap petang.Bulan Mac memang biasanya bermula perubahan monson .Tapi sesetengah negeri terutama di utara semenanjung masih panas .Hujan-hujan sedap menghirup sup
SUP BEBOLA AYAM
30 biji bebola ayam
2 biji kentanng- dadu kasar
1 batang carrot- dadu kasar
1 batang sadri
sikit daun sup
1 sudu teh lada hitam
5 cili padi - jika suka pedas
3 sudu minyak
1 bawag holland
2 bawang putih
3 hiris halia
1 sudu teh garam
1. Panaskan minyak & tumis bawang hollad & bawang putih serta halia
2. Masukkan bebola ayam & goreng beberapa minit.Tambah 4 cawan air
3. Tambah kentang ,carrot & masak hingga empuk
4. Tambah garam & lada hitam.Jika suka extra pedas tambah cili padi ketuk.
5. Sesuaikan rasa & tabur daun sup
Sorang semangkuk supaya boleh hirup
Cicah bebola ayam dengan kcap manis yang diperahkan limau & dicampur bawang serta cili hiris
Buah betik
buah betik cam kat hotel
ReplyDeleteMenu tengahari akak harini sup bebola ayam sama dengan sambal kicap belah limau kasturi.
ReplyDelete