Malam tadi anak bujang sorang tu cakap ada jamuan makan-makan rumah kawannya.2 hari berturut-turut dia ada makan-makan rumah kawan dia.Suka la dia dapat makan-makan.Mak dia pun suka juga tak payah masak.Hihihi.Malam semalam punya makan-makan dia kata dia beli buah bawa sebagai buah tangan.Malam tadi punya makan-makan saya buatkan puding caremel untuk dia bawa sebagai buah tangan
Dah terlanjur buatkan untuk buah tangan tu..Buatkan la juga untuk tekak sendiri..Hihihi
Untuk dapatkan cream caremel yang tidak berlubang,tips saya ialah JANGAN dipukul telur tu.Apa lagi diblend ,kerana kalau diblend telur akan berbuih & puding akan berlubang-lubang nanti.Saya hanya akan kacau telur dengan wisk sekadar putih & kuningnya bercampur sahaja.
PUDING
CERAMEL CREAMY
10 biji telur
1 tin susu pekat
1 tin susu cair
1/2 tin air
1 sudu teh esen vanila
4 sudu gula pasir
1. Buat gula
hangus.Tabur gula dalam kuali panas dengan api yang paling kecil
2. Biar gula mencair & jangan sampai hangus.
3.Tuangkan gula hangus yang panas tu sebagai dasar loyang..
4.Kalau suka boleh juga tambah 2 sudu air panas dalam gula tu & kacau
hinngga larut..Biarkan agak pekat baru tuang dalam loyang.
5. Kacau telur.Jangan pukul..sekadar kacau supaya bercampur sahaja kerana jika
dipukul kembang ,akan ada lubng2 kecil masa puding masak nanti.
6. Sementara tu tuangkan 1 tin susu cair ,1 tin susu pekat & 1/2 tin air
dalam periuk & masakkan hingga naik wap,tapi jangan sampai mendidih
7.Dengan hati2 tuangkan campuran susu panas tu kedalam telur & jangan henti
mengacaunya hingga nampak agak berkrim & sedikit pekat.
8. Tuangkan dalam loyang berisi gula hangus & kukus lebih kurang 20 minit.Jangan
kukus lama sangat supaya tekstur puding cantik & rasanya creamy....
9. Bila dah masak & sejuk terbalikkan dalam bekas supaya jadi up-down
side...baru nampak gulanya yang cantik tu.
10.Puding lebih sedap jika disejukkan beberapa jam dalam peti ais.
Sedap tu campur susu pekat dan susu cair. Saya suka blend dengan roti putih gerdenia sekali untuk kurangkan penggunaan telur. sedap juga. cantik yang bermakeup tu. untuk diri sendiri togel pun xpe, yang penting sedap :) yup, sejuk lagi sedap dimakan. bulan puasa sedap makan puding caramel ni.
ReplyDeleteWah boleh try nanti guna roti pula...macam menarik tu...Lagi sebulan dah nak puasa.dah boleh mula rancang menu ni...hihihihi
Deletesy masih ingat resepi pertama mula2 buat puding caramel ni, cuma 5 telur A, 1 tin susu pekat dan 1 tin air, tapi susu pekat tu pendek tinnya, bukan macam susu pekat skrg yg tinnya tinggi. Tapi tu la, sayang betul nak menghabiskan telur, hahahaha.
ReplyDeletePuding caramel tu, dah macam untuk hantaran pulak, dah boleh lah tu...
Wahhhh......masih ingat yer resipi
Deletebetul la dulu tin susu 397gm. sekarang rasanya 555 gm kalu tak silap
Aduh sedapnya.Nyaman aje lalu kt tekak sejuk2 tu.
ReplyDeleteNi kalau tengok tengahari panas bulan puasa nanti lagi laaa
DeleteSye silent reader blog namakucella .. dr si anak yg menulis hinggalah puan ambil alih blog ni ..ank puan sgt menghargai air tgn pun .. ditulisnye satu satu resepi dan dia smdikn didlm blog dgn penulisannya untuk dijdikn rujukn dan mungkin kngn dimsa dpn .. byk resepi puan sye da try semuanye sedap dan menjadi .. salah satu fv sye ialah puding karamel ni ..
ReplyDelete