Mihun Anak Dara
Sebungkus RM3
Kalau beli 2 bubgkus RM5
Hahahaha...
Mana ada
Ni bukan beli
Bukan juga untuk jual
Ni bekal la
Bekal Mihun Bungkus hari Isnin
Juga breakfast aku hari Isnin
Ni la isi dia dalam bungkusan tu..
Mihun rencah isi ayam
Whitout sayur-sayuran
Hanya ayam & carrot
Tapi sedap tau
Bihun ni walaupun nampak budus-budus jer..
Tapi rasa dia sedap tau
Licinnnnnn
Hahaha.. Puji la kakak skit..
Sebab kakak yang masak pagi-pagi buta lagi
Sebab tu namanya BIHUN ANAK DARA...
Sebab kakak yang masak bihun ni
BIHUN GORENG ANAK DARA
1 bungkus bihun - rendam air biasa 15 minit
1 mangkuk isi ayam- hiris nipis
1 batang carrot- hiris jejari halus
4 sudu minyak
1 bungkus bihun - rendam air biasa 15 minit
1 mangkuk isi ayam- hiris nipis
1 batang carrot- hiris jejari halus
4 sudu minyak
1 kiub pati ayam
1 sudu teh garam
1/4 cawan kicap manis
2 sudu besar cili blend + bawang
1 sudu teh garam
1/4 cawan kicap manis
2 sudu besar cili blend + bawang
1. Gaul isi ayam dengan 1 sudu teh garam(supaya tidak lekat masak goreng)
2. Panaskan minyak & tumis isi ayam bergaram hingga masak
3. Tambah cili blend & masak hingga naik minyak
4. Tambah carrot gaul hingga carrot lembut & + 1 cawan air & biar hingga mendidih & + kiub pati ayam
2. Panaskan minyak & tumis isi ayam bergaram hingga masak
3. Tambah cili blend & masak hingga naik minyak
4. Tambah carrot gaul hingga carrot lembut & + 1 cawan air & biar hingga mendidih & + kiub pati ayam
5. Buangkan air rendaman bihun( tak perlu tapis)
6. Masukkan bihum dalam kuah mendidih & biar 1/2 minit sebelum dibalik2kan & digaul rata.
7. Sambil gaul, sambil renjis kicap manis hingga bihun lembut & bersalut sekata.
8. Jika bihun belum cukup lembut masukkan sikit lagi air sambil dikacau-kacau
9. Masukkan daun bawang & gaul rata(supaya lebih warna-warni)
10. Sesuaikan rasa & tabur daun sup
(bihun anak dara ni kosong jer🤭)
6. Masukkan bihum dalam kuah mendidih & biar 1/2 minit sebelum dibalik2kan & digaul rata.
7. Sambil gaul, sambil renjis kicap manis hingga bihun lembut & bersalut sekata.
8. Jika bihun belum cukup lembut masukkan sikit lagi air sambil dikacau-kacau
9. Masukkan daun bawang & gaul rata(supaya lebih warna-warni)
10. Sesuaikan rasa & tabur daun sup
(bihun anak dara ni kosong jer🤭)
**Actually kakak guna kiub ayam sebab nak cover rasa takut x sesedap bihun yang mak aku masak🤣🤣
Hahahaha...
Tapi bab bungkus ni kakak & aku belum pro
So... Mak aku yang bungkuskan...
Syyyyyy.....
Ala... nanti aku belajar la ...
Heeee
terperanjat jugak mula2 baca tadi, tak pernah2 beli bungkus, selalu rajin masak, hehehe.
ReplyDeleteini terbaik punya anak dara
Hahahaha...
DeleteTapi hari Selasa bekal & breakfast kiter beli (Roti)
Tapi bukan bihun ni la.. Heeee
wah calon menantu lah ni si anak dara ^_^
ReplyDeleteJangan lupa kakak kkter juga ada adik yamg juga pandai masak megi tau.. Sesuai x jadi calon adik ipar🤣🤣
Delete