Thursday, 26 March 2020

KERABU TERUNG BAKAR

Dah masuk hari ke-9 Perintah Kawalan Pergerakan
Tengah scroll deretan draff
Banyaknya..
Tapi malasnya nak tulis sebab ada yang sudah lupa ceritanya..
Tapi terklick draff Kerabu Terung Bakar
Laaaa.. Rupanya dah siap tulis dah semua
Tinggal publish jer..
Hadoi camaner leh jadi gini?
Mmm terus karang skit atas ni
& publish
Done..!!

Kerabu Terung Bakar
Bake Brinjal To Wednesday
Hahahaha jahanamla kalua translate word by word
Kerabu Terung Bakar ni mak aku kata makann nostalgi dolu-dolu
Kata mak aku nenek selalu la buat Kerabu Terung Bakar ni
Sebab dolu-dolu memasak guna dapur kayu
So,senang nak bakar terung
Hmmm.....tapi yang peliknya dolu-dolu  x bahaya ke kalau hidupkan api dalam rumah macam tu
Sebab kayu api mestilah api dia menyala kan..?
Mmmmmm....


Kerabu Terung bakar ni mak aku buat guna sebiji terung purple yang besar tu
Tapi xde la plak pic terung tu
Coz masa mak aku bakar terung tu aku tengah mandi
Bila kuar bili mandi bau macam something terbakar
Berlari la aku gi dapur takut mak aku terlupa tutup api ker
Haaa...mak aku tu banyak kali juga terjadi kes lupa tutup api..
Pernah sekali tu memang 1 rumah penuh asap
Puncanya mka aku rebus sosej..
Pastu nenek call
Maka ku gi jawab call dalam bilik
Siap sambil baring lagi
Tutup lak pintu bilik
Memang pakej la..!!!
Tiba-tiba jer dengar pintu rumah bergegar diketuk orang
Macam nak roboh rumah..!!
Mula cuak gak la...
Giler ko x cuak bila orang ketuk rumah macam nak berperang
Tapi tu la kan...jangan mudah buruk angka
Rupanya ada jiran yang memang nampak asap berkepul-kepul keluar celah-celah pintu
Sib baik jiran sedar & datang ketuk pintu kuat-kuat...
Kalau tak... habis semua jadi arwah..!!
Huhuhuhu..


KERABU TERUNG BAKAR
1biji terung purple panjang
3 bawang merah - hiris
1/2 limau nipis
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu teh gula perang
1 sudu kecil kerisik
4 sudu santan pekat

Bahan Tumbuk:
5 cili padi
1 sudu teh belacan
1/2 sudu teh garam

1. Bakar terung atas api menyala sambil balik-balikkan hingga nampak hitam kulitnya
2. Angkat terung & bungkus dengan surat khabar @ towel kitchen aupaya berwap & kulitnya mudah tanggal
3. Kupas kulit terung & leraikan isinya dengan garfu
4. Campur bahan tumbuk, garam, gula, kerisik & bawang hiris & gaul rata
5. Perahkan limau & gaul lagi serta sesuaikan rasa. Siap

1 comment:

  1. Dulu dapur kat belah bawah jauh Dari main house..on the ground but inside. Ada juga dapur kat luar..

    ReplyDelete