Tuesday, 4 February 2020

SAMBAL SARDIN VIRAL vs SAMBAL GORENG TEMPE


Lauk untuk weekend lunch
Last Sunday..
Semua lunch kat rumah
Tapi makan asing-asing
Abang gi hiking kat Bukit Besi..
Kakak sibok nak dobi kain baju
Aku malas nak makan lagi
Lastly mak aku makan dulu
Aku ngan kakak makan kemudian
Abang balik hikinh terus tidur kepenatan
Petang baru makan..


Pagi lagi mak aku dah siap masak
Mak aku cakap x masak breakfast pun
Makan roti bakar ngan nescafe jer
Terus masak brunch

Ada Sambal Sardin Viral
Ada Sambal Goreng Tempe
Ada Ulam Selom & Pudina
Telur dadar mana?
Ikan masin mana..?


Sambal Sardin Viral
Hahaha sardin pun ada viral ker..?
Mak aku yang cakap sardin viral

Ni la yang dikatakan sardin viral tu
Lain la dari biasa sardin dalam tin
Yang ni dalam pack ni
Now memang mak aku selalu bei sardin ni buat stok kat rumah
Kata mak aku selain muslim product
Sardin ni sedap & ikan dia banyak
1 pack ada 6 pcs ikan

Dah pernah post dah sebelum ni SAMBAL SARDIN VIRAL....ni tahun lepas..
Resipi pun c&p jer dari situ..

SAMBAL SARDIN VIRAL
1 paket  sardin
1 biji kentang - wedges & goreng
5 cili padi
1 asam keping
1 sudu teh garam
1 sudu teh gula perang
4 sudu minyak
Bahan blend:
10 cili kering
5 cili padi merah
1/2 bawang besar
3 bawang putih
1. Panaskan minyak dan tumis bahan blend hingga naik minyak
2. Masukkan asam,garam,gula dan masak lagi hingga mendidih
3. Masukkan kentang gorengdan sardin bersama sosnya
4. Masak hingga naik minyak

Mak aku juga masak sayur ni
Tapi mak aku cakap ni Sambal Goreng
Tapi aku tengok x macam sambal pun..

SAMBAL GORENG TEMPE
2 paket tempe- hiris nipis & goreng
1
1 cekak suhun- rendam air
1 keping besar fucuk-patah2kan & rendam
1 cekak kacang buncis- hiris serong
2 cili merah-hiris nipis
5 bawang putih - hiris nipis
1/2 bawang besar hiris nipis
1 sudu teh garam
2 sudu kicap
3 sudu minyak

1. Panaskan minyak & tumis cili hiris, bawang besar dan bawang putih
2. Masukkan udang /bilis goreng & buncis
3. Masukkan tempe goreng, suhun & fucuk serta renjiskan garam dan kicap.
4. Bila semua bahan sudah lembut & sebati, matikan api



Siap lauk lunch hari Ahad

No comments:

Post a Comment