Catatan anak & emak.Cerita pasal masakan & peristiwa.Jika ada ilmu yang baik,gunakanlah. Segala yang tidak baik biar berakhir di sini sahaja....
Thursday, 20 February 2020
NASI GORENG IKAN LENGAT
Nasi Goreng Ikan Lengat
Ikan Lengat mean ikan kukus a.k.a Ikan Rebus la
Mak aku memang suka lengat ikan banyak2 & goreng ngan cili & bawang
Mak aku ngan kakak boleh depa makan ikan lengat tu ngan nasi tanpa lauk lain
Huuuuu... aku cannot go
Ikan lLengat juga mak aku masukkan dalam nasi goreng
Tapi yang peliknya bila mak aku buat nasi goreng ikan lengat
Aku suka
Sebab sedap dia xleh bawa bincang oooo
Abang gang x makan ikan pun leh habiskan nasi goreng ikan lengat sekuali
Hahahaha...sama macam kes sardin la
Kalau masak sardin memang xde sapa makan ikan..
Kuah jer yang licin
Tapi bila saedin digoreng ngan nasi
Licinnnnnnn la plak..
Hahahha selera manusia susah nka dijangka
Kena lak ngan telur mata goyang- goyang
Yang kuning dia meleleh
Pergh....
Bekal hari Rabu
Nasi Goreng Ikan Lengat
Semua ad 3 bekal
Actually hari ni aku ikut mak aku
Coz dah janji nak jumpa BFF aku.. Auni & Nad
Janji nak breakfast Roti Special Banjir kat Roti Canai Pak Omar yang sedap tu
Bekal kakak
Telur kena masak welldone
Kalau eggyolk tu cair kakak emang x makan la
Abang nyer
NASI GORENG IKAN LENGAT
4 cawan nasi
4 ikan lengat- ambil isi
10 kacang buncis- hiris nipis
1/2 batang carrot- hiris jejari halus
1 sudu teh garam
3 sudu minyak
Bahan Tumbuk
7 cili padi
1/2 bawang besar
3 bawang putih
1. Panaskan minyak & goreng isi ikan lengat hingga garing
2. Tambah bahan tumbuk & carrot serta garam
3. Masukkan nasi & sayur buncis
4. Gaul goreng hingga panas berasap
5 sesuaikan rasa
*** Tips Telur Mata Goyang
- Minyak kena banyak & panas berasap
- Masukkan tekur dengan hati-hati sambil siram minyak panas atas telur
- Bila minyak panas putih telur akan cepat beku & dalamnya kuning telur masih cair
Balik dari breakfast ngan Auni & Nad terus gi tempat mak aku
Mak aku memang baru nak makan
Tengah bancuh Kopi O
Labels:
BEKAL KE SEKOLAH
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment