Lauk untuk lunch hari ni...
Lauk yang sama untuk kali ke-2 dalam minggu ni...
Sebabnya mak aku dah masak Asam Tumis Ikan Kembung Borek ni pada hari Ahad hari tu...
Belimbing buluh ni bukan yang fresh...
Tapi yang dah jeruk..
Stok Belimbing Buluh Jeruk..
Mak aku kata buat Jeruk Belimbing Buluh ni tahun lepas...yang Pn Mastura Hong Kong bagi sebab banyak...
Walaupun boleh simpan dalam peti ais tapi lama kelamaan buahnya akan lembik juga & x sesuai nak masukkan dalam masakan....So, buah yang dah lembik tu mak aku kata elok dijerukkan...supaya boleh gunakan semula..
Hmmm...baru ingat...tahu lepas memang ada seminggu tu memang mak aku asyik masak lauk yang letak belimbing buluh je sebab stok belimbing tu banyak...
Ada Asam Pedas Ikan Dengan Belimbing Buluh ...Asam Pedas Ayam Dengan Buluh & Masak Lemak Cili Api Ayam Dengan Belimbing Buluh...
Hmmm...masa tu lauk dengan buah belimbing buluh je...
Bahan untuk Asam Tumis hari ni....
Mak aku kata sama je macam Masak Asam Tumis Ikan Temenong Borek ... yang hari Ahad..
Ikan pun sama je....Ikan Temenong Borek..a.k.a Ikan Kembung...
Cuma ada tambah Belimbing Buluh Jeruk je...
Resipi pun copy paste je dari situ sbb cam x best plak kalau ada gambar xde resipi...hehehe
ASAM TUMIS IKAN TEMENONG BOREK
2 ekor Ikan Temenong Borek
3 biji buah tomato -setiap sebiji belah 4- hari ni ada stok 2 biji je
1 batang serai-ketuk
1 sudu pes asam jawa Adabi @ 1/2 cawan air asam jawa pekat
3 cawan air
Garam & sedikit gula
1/2 cawan minyak untuk tumis
Bahan blend:
10 biji cili merah
1 cm lengkuas
1cm kunyit hidup
1 cm belacan
5 bawang putih-
1 bawang besar
1. Panaskan minyak & tumis rempah yang dah blend hingga garing & naik minyak
2. Masukkan buah tomato..serai & biar hingga tomato lembut
3. Masukkan air asam jawa yang sudah dibancuh dengan 3 cawan air.
4. Masukkan garam & sedikit gula.
5. Masukkan ikan & biar hingga ikan masak.
6. Sesuaikan rasa..mesti ada masin...masam & sedikit manis...
2. Sebab guna Belimbing Jeruk..mak aku kata kena masukkan awal-awal supaya rasa masin pada jeruk tu akan keluar..baru senang nak agak garam nanti...Lagipun supaya belimbing tu kurang masin bila masak lama..
3. Masuk tomato & asam jawa cair...agak-agak sebab dah ada masam masin dari belimbing jeruk.
4. Dah mendidih rasa asam garamnya & baru masukkan ikan. Bila mata ikan dah terjojol tu maknanya ikan tu dak masak...
Terjojol tu apa..?
Mak aku kata terjojol tu maknanya mata ikan tu macam dah nak terkeluar ...
Macam orang lelaki..kalau tengok perempuan seksi...matanya terjojol...hampir terkeluar biji matanya...
Hahahah...xtau...itu mak aku yang cakap...!!!!
Memang ada lagi lauk lain...ikan talang masin goreng bercili...tapi kalau takat ikan masin & sayur2 xyah nak simpan resipi pun..kan.....
No comments:
Post a Comment