Secawan Kopi Panas.....
Hujan renyai-renyai di luar....
Itulah sarapan pagi tadi beserta suasannya...
Tapi aku x minum pun kopi tu...
Tu Kopi Panas mak aku nyer...
Aku minum air kosong je sebab mak aku x buatkan air Teh 0 untuk aku..
Nak buat air milo macam x kena plak nak makan ngan Nasi Lemak....
Aku malas nak buat air Teh O sendiri sebab teh uncang dah habis...
Yang tinggal hanya teh serbuk..
Nak kena tapis la bagai...
Hmmmm...aku lebih rela minum air O....
Hahahaha....
Kat umah je pun....
Memang dah jadi habitat...
Eh,habitat tu tempat tinggal..
Yang betulnya habit la...
Mak aku kalau buat Nasi Lemak mesti nak bungkus dalam daun pisang...
Tapi memang aku lagi suka makan Nasi Lemak yang dibungkus daun pisang pun...
Selain daripada bau dia yang best....ada lagi sebab lain...
Nak tau..?
Sebab lepas makan boley terus buang je daun pisang tu...
Takyah basuh pinggan...heeeee
X cukup sebungkus...boleh makan je berapa bungkus pun..
Tanpa perlu basuh pinggan...!!!
Heeee..
Sebenarnya mak aku kata ...mak aku masak sambal ikan bilis ni banyakkkkk...
Nak buat bekal kakak untuk bawa balik asrama...
Mak aku kata..esok boleh makan roti cicah sambal tu kalau cafe belum buka...
Tapi kakak jual mahal...xnak bawa sambal tu...sudahnya mak aku frozenkan sebab mak aku buat 1/2 kuali besar doh.....!!!
Hari ni kakak dah nak balik asrama dah..
Sepaptutnya kakak balik minggu lepas...tapi sebab banjir...bukan sekolah je tangguh..U kakak pun tangguh jugak...
Hmmm.. meraung kakak sebab tiket yang dah beli tu burn ...
Dah la kakak kata ada 2 orang kawannya suruh kakak tolong belikan tiket untuk dorang...guna duit kakak plak...hmmm,,,lagi la kakak meraung ....ishh..ish..ish..sian kakak aku..!!!!
Sabar ya kakak...
Jom makan Nasi Lemak...
Resipi aku copy paste dari entri NASI LEMAK....... yang lepas ...Cuma mak aku kata hari ni nyer masak banyak...
NASI LEMAK ..
2 cawan beras
1 kotak (250 ml) santan
1 1/2 cawan air
2 daun pandan
sikit garam & gula
sikit halia mayang halus
1. Cuci beras & masuk dalam rice cooker..Tambah semua bahan lain & biar nasi tanak hingga masak...
SAMBAL IKAN BILIS MAK AKU
1 genggan ikan bilis- cuci & goreng
10 cili kering
1 bawang besar
2 asam keping
1 sudu gula merah/gula kelantan
sikit garam
Minyak masak
1. Blend cili kering yang dah rebus..+ bawang besar & blend sampai halus...Patutnya letak sikit belacan tapi sebab abang x boleh makan belacan maka xyah bubuh.
2. Tumis bahan blend hingga naik minyak..Tambah asam keping ,garan & gulka merah.
3. Bubuh ikan bilis goreng & kacau rata.Rasa asam garamnya & angkat
Tengok mak aku bungkus Nasi Lemak ni macam susah je....
Aku pun segera tolong mak aku...
Bkn tolong bungkus...
Tolong TENGOK...sambil ambik gambar..
Hahahaha..
1. Mula2 ambik surat khabar...x kisahlah Metro ke...Kosmo ke..Berita Harian ke..sebab nak alas daun pisang je...hee
2. Pastu lipat 2 ....pastu jolok pisau dalam lipatan tu & potong la jadi 2..hahahaha
3. Pastu letak sekeping daun pisang...Haa..yang ni mak aku pesan suruh lap & letak yang warna kelabu tu mengadap atas & yang hijau terang bawah..Sebabnya mak aku kata kalau masa kat pokok bahagian kelabu tu terlindung dari kotoran..bahagian hijau terang tu mengadap atas..So kalau burung nak hinggap & berry ..
Oooooo......
4. Letak Nasi Lemak,,,sambal & telur rebus....Longgokkan elok2 supaya senang nak bungkus..
Lagi 1 pesan mak aku...kalau buat Nasi Lemak Bungkus...eloknya jangan letak timun bersama masa bungkus...sebab nanti cepat basi...
Hmm..Ooooooo...
5. Pstu nak bungkus pun ada caranya pulaks..!!!!
Kalau yang hujung sini daun/kertasanya di atas....hujung sana plaks mesti berlawanan....
Mak aku kata supaya bungkusannya kemas & tidak mudah terburai...
Terburai...??
Ngerinya aku dengar...dah macam isi perut plaks..!!!
Boleh juga bungkus macam kon...pastu baru balut ngan suratkhabar...
3 cara bungkus yang mak aku tunjukkan kat aku...
-Bungkus daun pisang & suratkhabar...
- Bungkus kon....
- Bungkus daun pisang sahaja..
Tapi aku pernah tengok & makan NASI LEMAK TRANSPARENT masa kat Sarawak....
Bungkusannya yang transparent....bukan nasinya...heee
Ambil sebungkus....
Buka...
&.....
Makannnnnnn......
Nyummm...
Nyummm....
Nyummm...
Habis sebungkus...!!!
Bbbbrrrrrrrrrr....!!!
Haaa...dah kenyang cakap apa...???
Alhamdulillahhhhh.....!!!!!
haha funny tol la awaks nie
ReplyDeletehehehehe....
ReplyDeleteThanks namakucella, your post is really helpful to me..
ReplyDeleteYour welcome..
DeleteSemoga menjadi ilmu yang bermanfaat untuk sesiapa yang memerlukan...
nak tanya daun pisang nak disalai dulu tak
ReplyDeleteTak perlu layur daun pisang supaya aroma melekat pada nasi.. In sha الله tak koyak sebab dicover surat khabar.
DeleteTapi kalau nak bungkus lepat kena la layur dulu supaya daun x patah terkoyak