Butter Prawn.....
Udang Mentega.....
Sama la tuuuuuuu................
Mak aku masak sebab kakak nak makan nasik malam-malam buta dah pun....
Masak 1 lauk ni jew,,,!!!!
xde lauk lain dah....
Nasi Putih dengan Butter Prawn...
BUTTER PRAWN
10 ekor udang
1 tangkai daun kari
5 cili padi-potong
2 bawang putih-cincang
5 sudu susu cair
2 telur - ambil kuning sahaja
1 cawan minyak
2 sudu butter
1. Basuh udang ..jangan buang kulit
2. Panaskan minyk + butter hingga panas berasap
3. Pukul kuning telur.
4. Dengan menggunakan chopstick buluh @ senduk bulat buat pusingan dalam minyak panas dengan hati-hati seperti buat puasingan pada air mendidih untuk buat Telur Rebus Carak.
5. Tuang kuning telur dari aras tinggi hinggan menjadi aliran halus sambil minyak dipusingkan tanpa henti
**** Sebaiknya gunakan kuali yang besar kerana bula telur dimasukkan,,,minyak akan berbuih & jika guna kuali kecik minyak akan melimpah...
6.Teruskan menggoreng telur yang bertali hingga garing.
7. Tuangkan dalam tapis aluminium & biarkan minyaknya tos.
8. Panaskan semula 2 sudu minyak & tumis bawang putih dan cili padi.
9. Masukkan sedikit sahaja garam& masukkan semula udang.Biar hingga pekat.
10. Angkat udang masukkan dalam pinggan & serabut telur yang sudah ditoskan tadi...
No comments:
Post a Comment