x tau la aku naper namanya cenggitu....
Sebab aku yang aku tau kuih ni memang selalu mak aku buat warna pink & putih...
Mak aku kata ada orang panggil Kuih Rumah Flat sebab berlapis atau bertingkat.tingkat...
Oooooo...kiranya boleh juga la panggil Kuih Den Bertingkek-tingkek.....heee
Kuih untuk minum petang semalam...
Masa aku tengah sibok buat homework petang semalam....
Mak aku plak sibok masak kuih ni....
Sebab tu aku x tengok pun mak aku buat step by step...
Yang aku tengok .....kuih ni dah siap mak aku bawa dalam piring ni kat aku...
Bersama secawan teh O panas.....
Tapi mak aku kata ada ompek tingkek yo...
Namanya Kuih Lapis Tepung Beras...
Sebab buat dengan tepung beras...
Kata mak aku ..kuih ni juga boleh buat ngan tepung gandum..
Namanya juga kena la panggil KUIH LAPIS TEPUNG GANDUM macam kat sini......
Kalau makan kuih ni....
Aku suka kopekkan selapis demi selapis camni....
Baru feel nak makan....
Kata mak aku ....buat kuih ni dalam cawan2 kecil yang selalu buat kuih apam tu sebab nak buat sikit je...Kalau nak buat dalam loyang kena buat banyak baru banyak lapisnya & baru la cantuk...
Kalau nak buat sikit..bolehh buat dalam cawan2 kecil tu sebab cawan tu kecil & cepat sejuk...cepat boleh makan..heee
Walaupun x tengok mak aku buat ...tapi resipi tetap mak aku taipkan...
KUIH LAPIS TEPUNG BERAS
1cawan tepung beras
1/2 cawan tepung ubi/tepung jagung
3 cawan santan
1/2 cawan gula
1/2 sudu teh garam
pewarna merah/perisa ros
sikit minyak
1. Campur tepung beras & tepung ubi .
2. Bancuh tepung tersebut dengan santan,gula & garam.
3. Bahagikan kepada 2 bahagian yang sama banyak.
4. Panaskan pengukus hingga air mendidih.
5. Sapu minyak pada acuah kecil & susun dalam pengukus.
6. Kukus acuan yang kosong sehingga panas.
7. Cedok adunan putih & tuangkan dalam acuan yang sudah panas & kukus selama 5 minit.
8. Sudukan pula adunan merah & kukus lagi 5 minit.Pastikan sukatannya sama supaya lapisan akan
sama tebal.
9. Buat hingga habis & akhiri dengan warna merah... tambah warna merah lebih pekat untuk lapisan
paling atas supaya nampak berkilat & cantik.Kukus lapisan akhir 10 minit
10. Angkat & biarkan sejuk baru dikeluarkan dari acuannya...
No comments:
Post a Comment