Monday, 27 February 2023

SUP MASAM PEDAS ALA CINA

 Hari tu nampak video soup ni melintas kat wall.Nampak menarik.

Saya pun mencuba..


Sup Masam Pedas Ala Cina..

Wah,sedap la .


Anak-anak pun semua suka.Pakat hirup sorang semangkuk dalam kedinginan malam berteman hujan gerimis.Memag layan

Jom la cuba kawan-kawan..Saya kalau benda sedap suka ajak yang lain juga mencuba..Seronok kalau dapat makan sedap berjemaah walau hanya kongsi pic @ resepi.

Kalau yang tak sedap,biar dendiam dalam draff..hihihi

SUP  CENDAWAN MASAM PEDAS ALA CINA

10 cendawan shitake kering - rendam kembang dan hiris

5 Cendawan hitam kering( black fungus)- rendam dan hiris

1 pack tauhu lembut- hiris halus memanjang

( toreh-toreh saja sebb tauhu lembut yang buat tauhu kukus tu)

2 bawang putih & sikit halia (semua dicincang)

1 cili merah(cincang)

1 telur( kacau)

1 sudu tepung jagung(tapi saya lagi suka guna tepung ubi)


2 kiub ayam

Sikit minyak dan minyak bijan

Daun sup dan daun bawang.

Sos tiram,kicap masin, sos cili,cuka makan & serbuk lada sulah


1. Panas sesudu minyak dan tumis bawang putih+ halia cincang.

2. Masukkan 5-6 cawan air hingga mendidih.

3. Tambah kiub ayam,segala sos dan kicap,cuka dan semua cendawan serta tauhu lembik cincang.Sesuaikan rasa.

4. Bancuh tepung jagung dengan sikit air dan tuangkan dalam sup sambil kacau hingga nampak sedikit pekat.

5. Kacau telur dan tuangkan dalam sup sambil dikacau membulat agar telurnya bertali.

6. Tabur daun bawang/daun sup dan renjiskan minyak bijan.


Sup menggelegak cair sebelum ditambah tepung ubi.

Sup panas sudah siap.
Tapi sebab dapur saya agak malap..nampak warna tak menarik.


Ni dah bawah lampu terang..Warna dia cantik.Cuma saya takda daun bawang.Hanya daun sup.
Sup Pedas masam yang sedap pada tekak kami.
Kami menghirup sup ni sorang semangkuk tanpa nasi.Kenyang dan berpeluh


8 comments:

  1. waduhh, wak tgk gmbr pun amat menyelerakan tuuh., nyum2

    ReplyDelete
  2. tengok gambar pun dah nampak sedapnya kak...kalau hari2 hirup sup tanpa nasi mcm ni boleh pakai kebaya kita raya nanti kak hehe

    ReplyDelete
  3. Wahh inilah resepi saya save semalam.. In shaa Allah akan ku cuba suatu hari nanti..

    ReplyDelete
  4. alamak....terus SA terasa nak buat la kak...bahan semua ada tu kat rumah kecuali tepung jagung..pas tu kalau pillamen ketam pun ok gak kan kak...hiris halus2....SA nak rujuk resepi ni la nanti

    ReplyDelete
  5. Menggoda sungguh ni mamaCella!
    Kalau ada kerajinan nak jugak mencuba.

    ReplyDelete
  6. dapnye...makan la panas2 time sejuk2 ni kan..emmm

    ReplyDelete
  7. Warna sup masam pedas tu cantik!
    Menggoda selera pulak!πŸ˜‹πŸ˜‹πŸ˜‹

    ReplyDelete
  8. Selalu makan kalau kat Food Review Chinese Food, tak terfikir boleh buat sendiri rupanya, hihi.

    ReplyDelete