Monday, 9 December 2019

BETIK TUMIS PEDAS vs SUP TULANG

Betik Tumis Pedas
Lauk lunch tengahari tadi...
Actually bukan la lunch sangat
Kira brunch la
Sebab makan pukul 11 lebey
Mak aku x masak breakfast
Mak aku kata breakfast roti & nescafe jer
Tapi mak aku masak sesiap nasi & lauk
Ada sup tulang... rendang semalam & Sayur Betik Tumis Pedas

BETIK TUMIS PEDAS
1/2 biji betik muda/mengkal
2 helai daun limau purut
2 sudu minyak
1 sudu kecil garam

Bahan Tumbuk
5 cili padi mera
1 bawang putih
2 bawang merah
1 sudu bilis
1 sudu serbuk kunyit

1. Kupas betik & sagat kasar
2. Panaskan minyak & tumis bahan tumbuk hingga harum
3. Masukkan daun limau purut & betik
4. Gaul rata & tambah garam..
5. Masak anggaran 2 minit & matikan api


 Betik  mengkal

Sagat kasar


Betik Tumis Pedas
Pukul 11 abang dah ajak makan..
Orang lain semua tengah kemas bilik
Abang dah ajak makan...
Waktu semua orang sibok nak mandi nak jemur kain..
Abang sibok senduk nasi & angkat lauk hidang kat meja...


Sekali tengok....
Abang hidang Sup Tulang terus ngan periuk sekali...
Nasi pun abang dah siap sendukkan

Mak aku x bising plak..
Cer kalau aku ngan kakak serve ngan periuk
Mau bising cakap pantang nenek
Ni kalau lelaki xde pantang nenek ek..????
Hahahaha


Lauk rendang ayam
Semalam nyer..
Haaaa... Selalu kalau malam abang meratah jer sebelum tidur
Ni xde lak abang ratah..
Sebab malam tadi abang kata nk gi Stadium Bukit Jalil..
Nak jonging..
Hahahhaha..

4 comments:

  1. Betik Tu sedap buat colek cili air asam.. tak pun jeruk. Makan mentah je.. somtam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mak kiter pun ada cakap
      Tapi kiter lum penah makan

      Delete
  2. betik tu sama rasa macam kita colek sambal kicap yang pedas tu ke .? tak pernah buat betik pedas . Biasa makan mentah-mentah cam tu atau buat rojak je.

    Ya Allah , dugaannya tengok rendang ayam tu . Sedap !!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak kot
      Mak kiter cakap rasa macam sayur..
      Heeee... Rendang dh habis🤭🤭

      Delete