Sup Mutton...
Mutton Soup
Tapi nama dia Mutton Slices Soup
Sebab memang guna mutton slices
Sup ni sedap...
Masin ..sikit manis dan sikit masam
Rasa fresh jer bila hirup kuah dia..
Sebab ada bau lemon..
Slrupppp.....
Arrrrrrr....!
Paling sedap isi dalam lubang tulang tu..
Macam jelly tapi sedappp....
Ada lemak- lemak skitemang sedap la..
Mak aku kata kalau lemak yang cair ni xper
Kalau lemak putih yang macam.lilin tu bahaya
Lagi plak kalau sup dah sejuk lemak putih tu akan beku dan melekat kat bibir molot & langit- langit
Kalau lemak yang nampkak kuning clear ni dia cair bila kunyah...
Haaaa....aku ngan mak aaku makan
Abang ngan kakak x makan lemak tu
Sorang semangkuk...
Kakak pun makan tau...
Selalu kalau beli lamb kakak xnak makan
Yang ni mak aku cakap mutton....xde bau lamb
Kakak makan tapinpilih makan daging jer..
Lemak- lemak kakak tinggalkan jer dalam mangkuk...
SUP MUTTON
4 mutton slices
1 biji tomato
1 bawang holland
5 bawang putih
1 sudu teh garam
1 sudu teh lada sulah
5 hiria halia
2 sudu minyak
1 kayu manis
2 bunga lawang
5 cengkih
5 buah pelaga
1/4 lemon
daun sup
1. Bersihkan mutton & gaul tepung gandum untuk bersihkannya...Kemudian basuh bersih
2. Panaskan minyak dan tumis bawangbholland & bawang putih serta halia
3. Masukkan mutton dan kacau hingga berubah warna
4. Masukkan ,5 cawan air dan masak hingga mutton empuk.
5. Bila mutton lembut tambah tomato hiris ,garam,lada sulah dan masak hingga tomato hancur.Tambah air mendidih jika ingin menambah kuah.
6. Tabur daun sup dan perah lemon.Sesuaikan rasa
Mutton slices
Asalnya aku soh mak aku grill
Tapi mak aku cakap oven kecik dah bawa balik kedah
Oven besar tu mak aku x kasi bakar benda berbau
Hanya boleh bakar cookies..roti,kek & sewaktu dengannya sahaja...
Naper x boleh...?
Mak aku cakap sebab oven tu untuk baking cookies untuk jualan..
Kalau makan sendiri x apa campur2 masak dalam oven yang sama..
Ovem kecik yang selalu buat grill tu dah bawa bllik kedah..
Mak aku cakap nanti kena beli lagi 1 oven kecik untuk grill ayam..lamb...bulan puasa nanti
Kalau bulan puasa mak aku selalu juga masak guna grill terutama masa bz siapka tempahan kujh raya..
Mak aku cakap masak cara grill lebih mudah sebab x perlu banyak masa untuk tengok..
Masukkan dalam oven..
Biar oven yanv menyiapkan tugas memasak..
Haaaa.....tagline tu memang mak aku selalu guna time bulan puasa...
Mmmm...lagi 2 minggu dah nak puasa....
Mutton slice dah dipotong- potong
Mak aku cakap patutnya nak masak sup kena beli mutton cube lagi sesuai
Tapi......
Dah boleh guna mutton slices...buat apa nak beli mutton cube...
Hahaha...tagline viral sekarang...!
Mutton sedang ditumis..
Mak aku cakap kalau masak stew lagi sedap ni
Mmmm...aku pun suka stew..
Makan ngan garlic bread..
Walla wei....!
Mutton Soup...
Ready to eat...
Let's.....
hehehhe.. amboi tagline..
ReplyDeleteheeee.....sekarang sikit- sikit semua orang guna tagline tu...hehehe
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteKenapa tak dry pan fry je lamb Tu. Marinate siap siap heat the kuali masukkan lamb Tu ...cair je lemak Tu jadi minyak... Hohoho jangan makan minyak NYA...
ReplyDeleteKita dry pan fry je steak. Kalau nak spray sikit minyak masak kat steak..Dan marinate.lah APA apa.,not virgin olive oil.
Hangatkan frying pan..dah nak berasap letak steak medium Kan API.
Ambik bowl berat hempapkan daging Dan cover dgn lid besar.biar Dalam tiga empat minute
.change side ....bila dah nampak ok...buka lid change side Dan angkat.. ok je... No hard and fast rule...
Hehe..sure sedap. Kalau tebal lama sikit...agak agak.. SBB Kita nak makan caring kering atau masak tapi moist..
Anyway.. allergy to lamb mutton Dan sepupunya... Heheh