Sunday, 14 April 2019

SAMBAL CILI PADI TOMATO HIJAU

Tomato Hijau..
Masa kat Hero...mak aku soh aku pilih buah tomatonyang masih hijau sahaja..
Mak aku soh aku amik 5 biji.
Mak aku kata nak masak Sambal Hijau...


Sebabnya tengok  mak Arif post Arif masak Sambal Hijau.
Arif tu anak cikgu Norimah ex cikgu BM aku..
Now dorang dah pindah ke Trengganu...
Tapi still contact
Setiap kali birthday aku mesti cikgu Norimah & Arif,Aisyah & Sarah post hadiah untuk aku.
Arif  tu senior aku tapi dia memang dak- dak pandai..
SPM result dia baru ni pun 9A bai..!
Aku memang xleh lawan la...
Masak pun dia pandai..
Ni cikgu Norimah kata Arif masak Sambal Hijau ni
Pastu beberapa hari lepas Arif masak Apple Pei
Semalam post video Arif & Sarah masak Chocolate Cake..
Pergh....
Aku..?
Heeee.....aku x masak...
Just share masakan mak aku jew..!
HHehehehe...!



Bahan blend...
Mak aku kata nak buat Sambal Hijau
Tapi cili padi hijau xde
Yang ada just cili padi merah
So, sebab tu namanya SambalnTomato Hijau Cili Padi..

Sebab yang hijau hanya tomato
Cili tu merah


Sepatutnya Sambal ni warna hijau jalau guna cili padi hijau
Tapi ni pun aku aser syantiks jerk warna dia
Merah vs hijau
Ok jer...
Rasa dia pun sedappp
Tapi pedas dia sendiri mau hengat la....

SAMBAL CILI PADI TOMATO HIJAU
1mangkuk ikan bilis
5 tomato hijau
1/4 cawan minyak
1 sudu garam
1 sudu teh gula

Bahan Blend:
1 mangkuk cili padi merah
1 bawang besar
5 bawang puti

1. Panas minyak dan goreng ikan bilis hingga garing
2. Dalam minyak yang sama tumis bahan blend
3. Tambah garam,gula dan masak hingga naik minyak
4. Masukkan tometo hitis nipis dan ikan bilis
5.Masak hingga tomato lembut dan sesuaikan rasa\




Asalnya mak aku masak 1 lauk ni jew..
Makan ngan nasi panas,,- panas..
Mak aku cakap kalau makan lauk ni ..better jangan ada lauk lain supaya dapat feel sambal ni
Hahaha...ada lak camtu...



Tapi aku request nak ayam goreng..
Heee...mak aku gorengkan ayam..
Pesan mak aku soh simpan separuh untuk abang ngan kakak...
Sebab aku ngan mak aku makan time petang
Kakak ngan abang lum balik


Dah beberapa lama juga mak aku hanya masak nasi kukus dalam cawan...
1 cawan ni untuk aku ngan mak aku
Ada 1 cawan lagi untuk kakak & abang
Mak aku kata masak dalam cawan selalun daripada xde kerak,lebih mudah nak panaskan anytime bila nak makan..
Just onkan semula rice cooker biar air mendidih...panas la nasi tu..
Tapi mak aku cakap masak camni kalau nk masak sikit la
Ataupun sebab nak makan x sama time..
Kalau nak masak banyak...masih releven masak macam biasa...
Mmmm......hari tu abang pun tanya camaner mak aku masak nasi dalam cawan ni
Abang nat try la tew...!
Kakak xdenyer nak tanya...
Kalau tanya nanti kena masak...
Hahaha...
Aku....?
Heee....jangan tanya

1 comment: