Isi Ayam Masak Sambal Daun Kari
Sedap baq hang..!
Haaa....kalau kari kari ni dan - dan lidah ceq jadi utaqa ..!
Ni semua penangan scoolmate aku si Faiz Kedah tu la..
Kalau berbual.ngan Faiz Kedah tu ..dan dan aku jadi terikut dia cakap slang Kedah..
Hadoiii...!
Dengan cikgu cikgu sekali dah terikut sebab Faiz nyer slang Kedah dia memang pekat..
Pekat gulai mak ampa..
Pekat lagi slang Faiz Kedah..!
Hahahaha...
Actually nak habaq mai..
Mak aku masak Sambal Daun Kari ni
Sambal Daun Kari dah jadi fav dah..
Kadang mak aku masak Ayam Sambal Daun Kari
Kadang Ikan Sambal Daun Kari
Paling sedap masa mak aku masak Ikan Puyu Sambal Daun Kari..
Mmm....meleleh..!
Tapi kat KL ni mana nak cari Ikan Puyu..?
Mak aku masak Sambal Daun Kari guna ayam pun memang best..!
Sedappp...
Mak aku cakap guna isi ayam jer sebab nak cepat masak
Sebab dah lapar...
Ni lauk semalam nyer semalam untuk aku & abang ..
Mak aku masak Sayur Lemak Putih Bayam Liar
Aku ngan abang x makan..
Aku makan ngan lauk Samval Ayam Daun Kari ni...
Pastu abang lak makan...
Haaa....asalnya aku ngan mak aku tunggu abang nak makan sama- sama...
Abang off tapi masa sampai rumah abang xde..
Mak aku kata abang gi Puchong .
Sementara mak aku masak, aku landing..
Mak aku siap masak...abang pun balik
Mak aku ajak semua makan sama- sama
Tapi kakak belum la balik..
So, tak tunggu kakak
Bila abang sampai...mak aku serve nasi & lauk..
Abang lak cakap nak mandi jap sebab berpeluh..
Sambil tunvgu abang mandi....aku dah siap baca doa makan..
Bismillah....
Mak aku ajak makan dulu swbab dah lapar..
Tapi makan slow- slow la ....nak tunggu abang sekali
Slow...punga slow....tambah....
Dah lebih 1/2 jam ...abang belum juga siap mandi..
Sampai aku ngan mak aku dah siap makan..
Dah basuh pinggan semua pun abang still dalam bathroom lagi..
Mmmmm.....
Lepas tu abang makan sengsorang la
Tapi memang makan lauk ayam ni jer
Sayur Bayam lebih mak aku makan still berbaki..
Haaaa....sebab tu aku kata mak aku sowang ner makan sayur tu
ISI AYAM MASAK SAMBAL DAUN KARI
1mangkuk isi ayam- hiris
3 pelepah daun kari
1 asam keping
1 sudu teh gula
garam & minyak
Bahan Blend:
15 cili kering
1/2 bawang besar
3 bawang putih
1. Gaul isi ayam.hiris dengan garam dan serbuk kunyit.
2. Goreng ayam hingga masak.Angakt
3. Tinggalkan minyak dalam kuali anggaran 1/4 cawan dan tumiskan 2 pelepah daun kari.
1 pelepah lagi untuk tabur
4. Tambah garam,gula dan asam dalam sambal dan masak hingga naik minyak
5. Masukkan isi ayam goreng dan sesuaikan rasa.
6. Tabur baki daun kati
*** mak aku cakap kalau cara nenek...nenek tumis semua daun kari hibgga rangup.Kemudian angkat daun kari goreng rangup tu untuk simpan dan tabur masa menghidang
Syiapppp...!
Never tried daun Kari in sambal..must try
ReplyDeleteMust try...heeee
DeleteDah try. Memang sedap. Bertambah anak makan.
ReplyDelete