Jangan bagitau nenek yang kita semua makan dalam kuali...
Nanti nenek bising ...
Nenek kata anak dara x baik makan dalam kuali...
Nenek kata loklaq...!
Haaa.....itulah antara yang mak aku cakap masa makan Nasi Ayam Selatan ni....
Actually nama nasi ni..
Southern Yellow Rice Chicken...
Tapi panggil nasi ayam selatan pe dek sikit...
Mak aku masak untuk brunch included lunch
Semua pun cuti weekend
Abang jer kerja
Tapi abang kerja petang...
Leh la lunch sama- sama...
Mak aku soh semua tunggu makan sama- sama
Sebab dah lama x makan sama- sama.
Mak aku cakap mak aku masak special...
Southern Yellow Rice Chicken...
Salad Tomato
Mutton Soup
Air Jagung
Aummm.....!
4 kuali Nasi Ayam Selatan...
Sorang sekuali
Dah bebrapa kali mak aku masak nasi aya. selatan ni...
Sebab sedap..
TQ aunty Ogy...
Seperiuk Nasi Ayam Selatan...
Resipi & step by step just c&p dari post SOUTHERN YELLOW RICE CHICKEN ...kat sini
NASI AYAM SELATAN
3 cawan beras basmathi - rendam 15 minit
3 cawan air
1/2 cawan susu cair
2 pandan
1 sudu teh garam ( kalau guna kiub ayam..skip garam dan gula ni)
1 sudu teh gula
1 sudu besar pati oren(sendiri tambah)
1 sudu besar rempah kari
1/2 sudu besar serbuk kunyit
2 sudu marjerin
1 pokok daun sup/ daun ketumbar
Bahan Ayam:
1/2 ekor ayam
1 sudubteh garam
1 sudu besar serbuk kari
1/2 sudu serbuk kunyit
Minyak untuk goreng
Bahan Tumis:
1/2 bawang besar- hiris
5 buah pelaga
1 pandan- gunting2
1 kayu manis
2 bunga lawang
Bahan Tumbuk:
3 bawang merah
3 bawang putih
1 ketul halia
1. Gaul ayam,garam,serbuk kari dan serbuk kunyit dan goreng hingga masak
2.Panaskan marjerin dan tumiskan bahan tumis hingga harum
3. Tambah bahan tumbuk dan serbuk kari serta serbuk kunyit ( bahan untuk nasi)
4. Bila naik minyak masukkan air.
5. Tuangkan semua bahan tadi dalam rice cooker dan on " cook" biar hingga mendidih.
6. Bila mendidih tambahkan susu,garam,gula dan pati oren.
7. Masukkan beras yang sudah direndam.
8.Kacau rata..tutup dan biar cook hingga nampak airnya kering
9. Bila nasi dah mula kering,susunkan ayam yang sudah digoreng tadi.
10. Tutup semula rice cooker dan biar nasi masak
11. Tabur daun sup/ daun ketumbar cincang..
12.Setelah nasi masak gemburkan nasi dengan garfu supaya nasi gembur cantik.
Salad Tomato
Sambal Kicap
Mutton Soup
Sayangnya pic Air Jagung lak xde...
Salam
ReplyDeleteKenapa makan Dalam kuali? Masak nasi Dalam kuali ke? Individu?
Tak faham
salam....
DeleteHeee....mak kiter masak dalam rice cooker la...serve jer dalam kuali...hahaha
pehhhhh.. macam makan kat food court laa..
ReplyDeleteHeeeee....kiter semua pun feel makan kat food court jugak....
Deleteok.. got it.. presentation....
ReplyDeleteheeee....
DeleteKalau buat asignment....
cikgu pesan...prrsentation mesti mau gempak
Hahaha...
Haha marks on presentation alone wouldn't be suffice.
ReplyDeleteAnyway..nowadays some trendy fusion hidang mi soup pakai senduk and chopsticks instead of Susu garpu. Trend
heeee...kannnn...minum air dalam buah tembikai
ReplyDeleteminum air dalam tembikai adalah common... cam minum air dalam buah nenas atau makan nasi dalam nenas.
ReplyDeletecuma out of ordinary and not accepted in culture since adam such as makan pakai senduk instead of sudu...
makan soupy food in mini pot/ mini periuk.. cam tu la kiranya.
tiles - cam roof tiles jadi pinggan....