Kerabu Ikan Bilis...
Lauk iftar Puasa Ganti hari Khamis..
Mak aku nyer lauk...
Mak aku yang buat..
Kerabu Ikan Bilis...
Anchovy Salad...
Hahaha...betul la kot..
Mak aku kata ANCHOVY TO WEDNESDAY
Ikan Bilis ke Rabu..kerabu..
Hahahaha...kalau translate by word memang hancus la...
Haaa...tapi jangan x tahu kat Kedah hari tu aku tengok ada banner besar..panjang kat gerai jual sarapan pagi..
Dia tulis.."RICE TO WEDNESDAY"
Gerai ru jual Nasi Kerabu...
Huh...viral tu..
Tapi dorang tahu Nasi Kerabu in English is Herb Rice kot..
Sesaja jer guna nama Rice To Wednesday..
Sebab orang Kedah mak aku cakap dorang speaking sejak kanak2...
Huhu..biar betik..??
Haaa...mak aku cakap kalau kat Kedah..
Kalau dipanggil nama..
Dorang akan tanya balik..."a what..?"
Hahaha..lawak lah sangat...
Heeee...tapi aku x pernah dengar pun nenek cakap camtu..
Haaa..mak aku cakap kat kampung nenek x ramai yang cakap loghat Kedah..
Hanya generai Y ni jer mak aku kata dorang cakap dialek Kedah..
Kalau generasi nenek dan generasi mak aku ramai yang cakap dialek Patani..
Kalau air..nenek tetap cakap air..sama ngan dialek KL
Nenek xdelah cakap ayaq...
Kalau sayur ...nenek cakap sayo..macam KL jugak
Kalau orang Kedah pekat akan cakap sayoq..
Tapi yang aneh tu kalau agar- agar...
Nenek xde lak cakap aga- aga macam KL..
Nenek akan cakap gaq-gaq...
Hahaha...
Mak aku kata cuma kat kampung nenek hanya cakap dialek Patani..
Kalau kampung2 berhampiran kampung nenek..
Mak aku cakap generasi tua menggunakan bahasa Siam sebagai bahasa perbualan sesa golongan veteran..
Mak aku pandai speaking Siam ke..?
Mmm..mak aku kata x pandai speaking Siam..
Tapi aku pernah dengar mak aku guna beberapa ayat dan perkataan masa berbual dengan Sirikphorn..
Haa...Sirikphorn tu senior aku
Tapi kalau berselisih Sirikhporn masa mak aku tunggu aku kat depan sekolah..
Mak aku selalu tegur Sirikphorn dalam Bahasa Thailand...
Pastu Sirikphorn akan jawab dalam bahasa Melayu sambil senyum2..
Hahahaha...orang Melayu tanya dalam Bahasa Thailand..
Orang Siam jawab dalam Bahasa Melayu..
Camaner tu..??
Mak aku cakap dolu masa sekolah mak aku ada kawan Siamese. Sebab tu boleh hafal beberapa perkataan perbualan yang mudah...
Oooo..
Mak aku cakap ni ikan bilis Sabah..
Bukan gi beli kat Sabah..
Tapi kirim...
Apa beza ikan bils Sabah dengan Semenanjung..?
Ntah...!!!
Yang aku tahu aku pernah beli Ikan Bils Mata Biru kat Lumut masa gi Pulau Pangkor..
Tapi dah lama...
Ada jer aku dah pernah citer..
Malas nak cari entri tu...
Kerabu Ikan Bilis ni mak aku cakap nenek pun suka...
Aku..??
Mmm...aku pun suka juga..
Tapi masa iftar ni aku x makan nasi..
Mak aku suapkan 2 suap nasi + Kerabu Ikan Bilis untuk aku..
Mmmm...sedap..
Tapi sebab aku nak makan mender lain...
Aku hanya rasa 2 suap tu jer..
Itupun mak aku suapkan....!!!
Heeee....
KERABU IKAN BILIS..cara mak aku
1 cawan ikan bilis
1 bawang besar- hitis nipis
1 pokok daun ketumbar
10 cili padi- hiris halus
¹ tomato masak- hiris nipis
1 limau niois- ambil jusnya
1/2 sudu teh garan
1 sudu teh gula
Bahan untuk buat Kerabu Bilis
Ikan bilis kena basuh dan goreng garing
Daun Ketumbar ..
Coriander leaf..
Rupa macam daun sup..tapi ada sikit beza..
Tapi bau dia lain..
Dolu aku sangat x suka bau daun ketumbar tu..
Sebab macam bau pijat- pijat.
Haaaa...aku tau bau pijat sebab masa duduk umah mama dolu ..abang Jidan ada balik pijat dari asrama tempat dia training bola..
Mama tu baby sitter aku..Abang Jidan tu anak mama la..
Pijat tu bukan abang Jidan tangkap bawa balik..
Tapi pijat dari asrama tu ikut abang Jidan balik..
Haa..pijat tu nyorok dalam lipatan baju...selimut dan habis mama kena buang tilam bilik abang Jidan sebab didiami pijat..
Aku pun pernah kena gigit pijat sampai merah2 badan..
Sebab tu aku kenal pijat..
Bila dapat tangkap pijat tu dan picit..
Pergh...!!!! Bau diaa....semacam
Ada otang cakapnbau daun ketumbar macam bau pijat..
Tapi sekarang aku suka daun ketumbar..
xde bau pijat pun..
Tapi ada bau Tomyum yang unik...!
I like it..!
Sayur2 dan bawang kena hiris nipis..
Bilis dah siap goreng
Bersama bahan lain dah siap hiris
Semua bahan dicampur dan digaul bersama..
- Bilis goreng
- Bawang besar hiris
- Cili padi hiris
- Tomato buah hiris
- Daun ketumbar dipetik daunnya
- Taburkan garam dan gula
- Perah jus limau dan gaul sebati..
- Sesuaikan rasa..
- Mesti ada masam,masin,manis,pedas..
Nak kasi vouge letak la slice lime..
Baru la nampak vouge skit..
Haaaaa....makanan pun mak aku cakapnkena kasi make up...
Conclusion nya Kerabu ni memang sedap..
Tapi aku ada makanan lain yang lebih memancing selera aku ..
Dah beberapa hari puasa...
Dah rasa macam iftar Ramadhan dah..
Aku request nak ayam goreng pedas..
Mak aku buatkan 4 ketul Ayam Goreng Rangup..
Hot & Spicy..
Mmmm....bau diaaaa....
Buatkan aku xnak makan nasi..
aku nak makan ayam jer..
Mak aku cakap guna tepung Goreng Pedas yanv mak Ismail bagi ..
Aku suka rasa pendas menyengat..!!
Sama rasa macam Chicken Popcorn yang mak aku buat sebelum tu...
Sebab Ayam Goreng tu dah pedassss giler...
Aku x cicah ngan Sos Cili dah..
Aku cicah ngan Mayonis..
Mmm....sedap...
Makan 2 ketul memang brrrrrrrrp..!!!
Kenyang...
Minum la Air Mangga sejuk..
Mmmmm.....walla...
2 ketul lagi abang habiskan masa balik kerja..
Abang tanya dulu aku nak puasa x esok ...
Abang takut aku nak simpan untuk sahur..
Tapi aku suruh abang habiskan jer...
Sebab memang aku dah kenyang giler...!!
ikan bilis mata biru.. = pakai contact lens..
ReplyDeletehahaha
yes I have someone complaint pasal daun ketumbar... bau macam pjat pijat la..
cheese macam muntah budak la...
Kalau pergi cheese factory storage bau macam stoking masam hahahahahhahahahaha
macam macam....
Bilis mata biru tu cantik..heee
DeleteBoth of complaint is my favourites..
Yang bau muntah budak tu paling kiter suker.hihihi.
Tapi kiter belum pernah masuk cheese favtory storage..
Beli yang dah siap pack..itupun yang saiz kecil2 jer sbb mahal.kannn...