Monday, 23 April 2018

CEKODOK BILIS PANJANG- PANJANG

Cekodok Bilis Panjang- panjang..
Haaaa....nama skit nyer peliks...
Tapi sebenarnya cekodok bilis jer..
Mak aku buatkan semalam....



Cekodok Bilis Panjang- Panjang
Macam rupa Keropok Lekor pun ada...
Mak aku cakap idea nak buat panjang- panjang camni dapat dari FB Group Anak- Anak Kedah..
Tapi mak aku cakap dah cuba cari old post x jumpa dah post tu..
Mmmm...apapun TQ for sharing idea
Jika tuan punya idea ni ada baca bagitau ..
Aku nak link...


Rasa dia memang la rasa cekodok bilis...
xde la rasa keropok lekor
Sebab ni memang cekodok bilis..
Bukan keropok lekor.




Sedap sangat bila cicah ngan Mayonis + Chilly Flakes...
Sedapppp...
Sampai pejam- pejam mata aku makan...


Sebab bentul stick...
Sebang nak pegang...
Celup dalam mayonis...
Gigit....
Haaa....kalau .akan ramai2 jangan ulang3 celup dan gigit & celup lagi dalam sos..
Bekas gigit tu jangan la celup lafi dalam sos..
Orang lain pun nak makan..
Takkan nak  makan bekas ko celup bekas gigit tu..
Kalau nak celup...gigit..celup...
Tolong cedok sos masuk dalam piring sendiri yer...
Kalau xde piring...
Ko patahkan la kuih tu atau cubit kuih tu...
Pastu baru cicah & ngap sekali habis...
Nak cicah lagi...cubit kuih tu..
Jangan gigit..
Haaaa....ingat tu..!!
Sebab aku pernah jumpa spesis yang selamba cicah..gigit...cicah...gigit..
Wei...putus selera weh...!!!
Hehehehe...


Macam ala- ala chorus deep white chocolate lak...



Abang nak bawa bekal...
Abang pun suka sebab bentuk kuih ni lain dari biaasa....
Padahal abang allergy ngan seafood tu..
Nanti lepas makan ..
Acum.....acum..!!


Mak aku siap bagi chilly flakes untuk abang..
Domino's Chilly Flakes yang dapat masa beli pizza tu
Tapi abang xnak
Abang suka cucur tu jer...
Mungkin sebab abang x nampak ikan bilis kot..
Sebab ikan bilis tu mak aku cakap dah hancur di blend...

CEKODOK BILIS PANJANG- PANJANG
2 cawan tepung gandum
Air panas mendidih secukupnya
1/2 sudu teh garam
1 sudu gula
minyak untuk goreng

Bahan Hiris:
1pokok daun sup
1 pokok daun bawang
1/2 batang carrot

Bahan Tumbuk:
1/2 bawang besar
1/2 cawan bilis


Bahan untuk tumbuk....

Bahan hiris


Campur semua bahan..
-Tepung
-Garam
- Gula
- Bahan tumbuk
- Bahan hiris
Gaul rata semua bahan


Tuang air panas agak2 1/2 cawan dan kacau dengan sudu..
Tuang lagi sikit dan kacau..


Adunan mesti boleh dibentuk...
Boleh digentel...
Jika terlembik tambah sikit tepung


Ambil sejemput adunan agak2 sebesar limau nipis dan gentel panjang seperti keropok lekor
Buat hingga habis


Goreng dalam minyak yang banyak


Toskan kuih atas kitchen towel


Untuk Sos...
Mayonis & Chilly Flakes


Campur mayonis & chilly flakes


Ciap.....da boleh makan cekodok bilis panjang2 cicah sos mayonis + chilly flakes..
Rasa cekodok bilis tapi feel nak makan sebab bentuk stick...
Kata mak aku kalau kebiasaan cekodok bilis dibuat dalam bentuk jejemput..
Pastu ada yang kreatif cipta plak cekodok versi air panas dan dibentuk bulat2 yang lebih kemas dan menarik..dan dikongsikan idea supaya ramai orang boleh cuba..
Mak aku cakap cekodok bilis yang guna air panas tu  juga  pernah kuar dalam majalah.
Dah pernah kuar dalam majalah SAJI
Tapi masa tu namanya Bebola Hulala....
Pernah citer pasal BEBOLA HULALA kat sini...
Entri tahun 2014
Cuma dolu2 mak aku kata akses internet terhad..
So .x semua orang berpeluang nak daparkan berita dan info kecuali melalui radio,TV dan akhbar serta majalah dan buku- buku..
Kalau resipi hanya boleh dapat dengan cara beli akhbar,mahalah atau beli buku2 masakan yabg memang mahal..
Mmmm ..mak aku pun ada koleksi resipi dari majalah yang mak aku simpan dalam ring file .
Keratan resipi dari majalah tahun 1983  pun mak aku ada simpan..
BETULLLL...!!
Tak tipu nyer...
Jap  yer..!!


Haaa...Ring File Resipi mak aku simpan dari majalah...
Kertas dia dah berpeta dah...sebab dah lebih 30 tahun umur majalah tu
Ini salah satu helaian dari majalah Jelita tahun 1983 yang guna sukatan kati,paun,aun,..
Cer zoom in tengok yang resipi - resipi tu
Masih guna kati....tahil...aun...
Tapi nanti aku nak buat lah satu entri pasal resipi2 dari majalah lama yang mak aku simpan dalam ring file tu..
Mak aku kata kalau simpan dalam ring file tu pun lama2 akan rosak dan hilang juga..
Kalau simpan dalam blog ni..boleh tengok anytime..anywhere...
Tapi itulah cara orang dulu simpan resipi selain daripada save dalam kepala jer..hahahaha..
Tak macam sekarang...semua hujung jari je..
Borderless World..!!

2 comments:

  1. salam

    actually hard copy print is safer. lagi lagi kalau laminate and bind.
    online ni... tak tahu berapa lama boleh access.

    kalau provider blog ni kena beli dengan competitors, bila tukar server etc and update, ianya akan hilang. atau tak boleh access. kalau mereka tukar format, chances are the data can get corrupted and not fully accessible. each time they upgrade their system, they have to maintain this. kalau future they decided not to maintain blog.. they slowly passed it habis ..la

    macam program dulu dulu. phased out ..

    bagus la simpan juga in the format of a book.

    Arwah mak ada buku resipi dia... scribble scribble... cut off recipes..

    anyway.. borderless world are now being curb by too many regulations data protection etc..

    borderless world are actually controlled boundaries using the data protection all over the world... don't forget that.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huhuhu...igtkan simpan dalam online lagi selamat...rupanya konvensional juga yang terbaik...banyak lagi kiter x tahunpasal IT..huhu..kena study lagi..
      TQ sis nor..

      Delete