Dah lama mak aku x masak Ayam Kicap Pedas ni...
Sedap...
Aku suka...
Kuah dia pekat...
Rasa Kicap + Sambal...
Masam...masin....manis....pedas...
Mmmm...memang sedap...
Kentang dia pun aku suka...
Ayam Kicap Pedas in the making...
Sedang mendidih atas dapur...
Live from pot..
Hahahaha....
Bau dia buat aku terus lapar...
AYAM KICAP PEDAS
1/2 ekor ayam
2 biji kentang
5 cilin padi
1 sudu teh pes asam jawa
1 bawang besar hiris bulat
1 pokok daun bawang
1 pokok daun sup
1/2 cawan kicap manis
1 sudu besar rempah masak kicap
minyak
Bahan Blend
10 cili kering
1/2 bawang besar
1. Ayam digaul garam dan serbuk.kunyit
2. Goreng ayam sekadar untuk baginmasak..Tak perlu garing
3. Kentang potong bulat dan goreng
4. Panaskan 3 sudu minyak dak tumis rempah masak kicap..Kalau xde rempah masak kicap gantikan dengan rempah tumis sup tulang.
5. Masukkan bahan blend dan masak hingga naik minyak
6. Masukkan kicap manis dan pes asam jawa yang dibancuh bersama 1 gelas air..biar mendidih.Masukkan juga cili padi
7. Masukkan ayam goreng dan kentang goreng..
8. Bila nampak pekat sesuaikan easanya..
9. Sebelum matikan api masukkan bawang besar,daun sup dan daun bawang
Ayam ni kakak yang beli semalam sebab mak aku cakap nak goreng untuk dinner
Tapi sebab semalam dah makan tempe,bilis dan rendang daging beli...
Maka ayam ni jadi la lauk untuk lunch hari ni plak...
Garam kunyitkan ayam dan goreng.
Mak aku peaan...kalau gorengvayam. untuk masak kicap atau nak untuk masak ayam merah...mak aku pesan ayam tu xyah goreng garing2...cukup goreng sampai masak jer..
Sebab kalau kalau gorengvgaring nanti isinya jadi kering x menyerap kuah..
Kentang...
Haaa...fav aku...
Kalau masak kicap...sambal or kari..
Aku akan cari kentang dulu..
Sebab kentang memang sedap....
Tapi kalau fries lagi la sedap
Trade mark masakan mak aku..
Wajib ada daun sup & daun bawang..
Haa...sampai kawan2 aku pun cakap camtu..
Kalau aku bawa bekal dorang npak ada tabur daun sup daun bawang ...dorang mesti cakap tu trade mark masakan mak aku...
Dahlia paling suka kutip segala daun sup dan daun bawang dalam mee atau nasi goreng bekal aku...
Dia cakap dia suka paw bekal aku sebab ada daun sup banyak...
Haaa...lain kali aku nak bawa bekal daun sup jer untuk Dahlia supaya dia x paw bekal aku..!!
Kikikikiki.....
Mak aku cakap makanan mesti ada colourfull baru meriah...
Betul lah...kata mak aku..
Kalau colourfull baru meriah..
Cer tengok dalam periuk kat atas...
Nampak meriah kan..
Kat bawah ni dalam mangkuk dah kureng meriah sebab lauk dah ulang panaskan..
Bawang dah x nampak
Daun sup daun bawang dah warna kicap dah...
Hahahaha
Tapi kalau rasa dia...mesti lanlagi sedap kalau dipanaskan berulang kali sebab rasa dia lagi kick..!
Bismillah.....
Allahumma....
sedap lauk..
ReplyDeleteAyam Kicap memang lauk evergreen kan ...
ReplyDeleteKiter..abang...kakak semua suka...
Tapi mak kiter x suka