Bahasa Rojak tu
Kalau betulnya Pisang Goreng gaya Thailand
Kalu englishnya
Thailand Style Banana Fritter
Kot.....
Semalam petang nyer Pisang Goreng..
Petang ke kalau dah nak maghrib
Haaa..ppetang la lagi sebab maghrib pun sekarang masuk awal tau
Mak aku cakap kalau aku nak ganti puasa ker elok sekarang ni sebab manghrib masuk pukul 6.59
Haaa...belum pukul 7 dah maghrib do...
Mak aku cakap kali ni buat Pisang Goreng Thailand style
Apa bezanya
Mak aku cakap bezanya hanya pada adunan batter nya
Hari tu lagi mak aku dah cakap nak buat Pisang Goreng Thailand ni
Masa tu tengah layan cahannel 703
Ala..saper dah nama chef Thailand tu..
Hadoi...lupa la plk..
Chef tu tunjukkan salah satu Thailand street food Pisang Goreng ni
Pisang goreng biasa juga
Cuma batter dia mak aku cakap wangi harum la sebab ada kelapa..bijan & esen vanila..
PISANG GORENG THAILAND STYLE
Pisang separa masak- sebaiknya pisang nipah atau pisang awak
Minyak untuk goreng
Bahan Batter:
1/2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh gula
1/2 cawan kelapa parut
1/4 sudu teh baking powder
1 cawan air
2 sudu bijan
1/2 sudu esen vanila
sedikit pewarna kuning
Campur tepung gandum,tepung beras,baking powder,garam,gula dan kelapa dlam 1 bekas
Bancuh bahan-bahan tersebut dengan air dan tambah esen vanila dan pewarna kuning
Kupas pisang dan hiris atau belah dua
Celup dalam adunan batter dan goreng terendam hingga garing kedua-dua belahnya
Toskan dan sedia dihidangkan panas-panas
Ni pisang Nangka yang mak aku gunakan
Pisang ni abang beli hari Ahad
Mak aku cakap soh abang beli Pisang Raja @ Pisang Nipah
Tapi abang cakap xde
Yang ada hnay pisang nangka
No comments:
Post a Comment