Wednesday, 1 November 2017

RESIPI SAMBAL AYAM DAUN KARI YANG SEDAP

Sambal Ayam Daun Kari Sedap...
Sambal Ayam Daun Kari...
Sedapnyerrrr....
Sambal Ayam dah biasa makan
Tapi Sambal Ayam Daun Kari mang lain dari yang lain...
Aroma daun kari tu buat aku rasa macan makan Nasi Kandaq la...


Gaul sikit kuah Sambal Ayam Daun Kari dengan nasi putih panas2..
Mmmmmmm....aroi mark- mark..
Haaaa...tagline tu dalam iklan Mc D Thai Fish Burger tu la..
Aroi mark- mark tu ...Sedap Sangat2


Idea nak masak Sambal Ayam Daun Kari sebenarnya mak aku cakap asalnya dari Sambal Daun Kari Ikan Puyu..
Kata mak aku Sambal Ikan Puyu famous kat Kedah terutama kampung- kampung yanga ada sawah dan sungai..
Sekarang musim hujan & musim orang memancing Ikan Puyu
Ikan puyu isinya sedap dan berlemak..
Tapi banyak tulang tajam terutama tulang sirip kat atas badannya macam duriiii...
Kita kan belajar Sains..
Ikan yang sedap memang banyak tulang sebab itulah senjata untuk mengelakkan dimakan pemangsa .
Barulah kemandiriannya dapat dikekalkan..
Haaaa...hari ni kita belajar Sains yer..
Kikikiki..
Mak aku cakap ramai kawan - kawan mak aku upload pasal ikan puyu
Haaaa...ni mesti mak aku tengah citer pasal makan dalam Group Reunion Sekolah ni..
Sebab kalau makanan kampung ni mesti mak aku dapat dari group reunion..

SAMBAL AYAM DAUN KARI
1 mangkuk isi ayam - dipotong jalur
1 asam keping
1 sudu teh garam
1 sudubteh gula
1 tangkai daun kari
Minyak untuk goreng

Bahan Blend:
20 cili kering- rendam air panas
1 bawang besar
3 bawang putih
1 pelepah daun kari

1. Blend bahan blend hingga halus
2. Isi ayam digaul sikit garam kunyit dan sesudu tepung.
3. Goreng ayam hingga garing
4. Tonggalkan minyak goreng kira- kira 3 sudu dalam kuali
4. Tumis daun kari
5. Masukkan bahan tumis.Masuk juga asam,garam dan gula
6. Masak bahan tumis sampai naik minyak
7. Masukkan isi ayam dan sesuikan rasanya..


Daun Kari...
Harummmmmm  ..
Bau keindiaan..
Tapi mak aku cakap utara memang suka bau- bau kari ni..


Sebab xde Ikan  Puyu..
Mak aku gantikan dengan Isi Ayam..
Haaaaa....samaa ke Puyu dan Ayam..
Kikikiki...
Tapi apapun memang Sambal Boik arrt



Daun Kari sedang ditumis..
1 rumah dah macam Deepavali..
Haaa..tapi mak aku cakap orang India lagi pandai masak yang guna daun kari ni..
Sebab tu ramai orang suka makan kat Restoran Mamak
Melayu... Cina... India...  Siam..Iban..Portugis..semua kita boleh nampal dalam Restoran Mamak....

Bila Dau  Kari dah garing masukkan bahan blend
masukkan juga asam keping...garam dan gula


Masak hingga naik minyak



Bila bahan tumis garing baru masukkan isi ayam goreng


Gaul rata dan sesuaikan rasa..
Masak hingga kering dan berminyak...


Mmmm....aroi mark- mark...
Walaupun hanya Sambal Ayam
Tapi daun kari tu nyer effect...
Memang lain dari yang lain...
Huh...terasa- rasa lagi sedalnya Sambal Ayam Daun Kari ni..
Abang sampai 2x ulang makan nasi.
Dah malam tu..
Kalau makan waktu siang mesti lagi terangkat
Nak plak ada Teh O Ais...
Haaaaa...mesti rasa macam makan kat mamak jer...

2 comments:

  1. Thanks share resepi yang simple tapi sedap ni. My daughter (7 yrs) suka sambal ni. Siap cakap nanti mama masak lagi lauk ni. Dinner tanya lauk tadi ada lagi tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannnnn...
      sedap kan....walaupun sambal tumis..
      Kiter pun suka..TQ sis RO
      Alamak ...dah terasa melelh air liur ni..
      Tak pedas sangat kan..
      Kiter nK pinjam ayat adik 7yrs tu jugaklah..
      Nak minta mak kiter masak jugak lah..
      Dah lama nak kiter x masak lauk ni..
      Waaa...lapaaarrrr...

      Delete