Sunday, 29 October 2017

ASAM PEDAS AYAM + BELIMBING BULUH

Asam Pedas Ayam + Belimbing Buluh
Bukan lauk hari ni
Lauk 2 minggu lepas lagi
Kat dalam draff
Mmm...mak aku cakap Belimbing Buluh ni ada yang panggil Belimbing Sambal
Sebab orang selalu masak sambal kot..
Macam mak aku juga selaluasak sambal letak belimbing buluh..
Mak aku cakap kalau kat Indon dipanggil Belimbing Wuluh..
Ermmm...apa beza Buluh & Wuluh..?
Yang ni aku belum dapat jawapan
Sebab kalu belimbing wuluh jarang disebut dalam senitron...hahaha
Kalau perkataan lain banyak yang aku dah faham..
Contohnya Waluh tu Labu
Ketan tu Pulut..
Wortel tu Carrot
Jahe tu Halia
Pare tu Peria..
Ahhh...banyak lagi lah..
Tetiba lak dok translate bahasa Indon ni dah kenapa...
Hahahaha...


Asam Pedas Ayam + Belimbing Buluh ni antara lauk yang juga mak aku masak..
Asal ada stok belimbing buluh jer..
Mmmm...memang dah tahu la slagi stok belimbing buluh tu ada..
Selagi tu lah lauknya mesti ada nama Belimbing Buluh...
Asam Pedas Ay Belimbing Buluh ni adalah antaranya...
Ni pun resipi  aku just C&P jer dari
ASAM PEDAS AYAM DENGAN BELIMBING BULUH kat  sini
Resipi 3 tahun yang lepas...
Resipi tetap sama..cuma mak aku kata bila masak xdelah syap jumlah bahan..
Kadang bawang tu lagi besar..cili lagi pedas..
Daun kesum kadang fresh..kadang kecut..
Kikiki..
Selain Asam Pedas Ayam Dengan Belimbing Buluh...
Banyak lagi la mak aku akan belasahasak yang gunakan Belimbing Buluh...
Antaranya..
1. Asam Pedas Ilan Kembung Belimbing Buluh kat sini..
2. Sambal Sardin Belimbing Buluh
3. Sambal Cili Padi Belimbing Buluh
4. Sambal Bilis Belimbing Buluh
5. Masak Lemak Cili Api Ayam Dan Belimbing Buluh

Ada yang aku suka..
Ada yang hanya mak aku jer suka..
Sebabnya kalau seminggu tu asyik belimbing buluh...hahahaha


ASAM PEDAS AYAM DAN BELIMBING BULUH
 1/2 ekor ayam-potong besar
20 biji belimbing buluh
1/2 cawan minyak masak
1 batang serai
1/2 cawan air asam jawa
sikit gula
1 sudu teh garam

Bahan Blend:
20 cili kering
1 kunyit segar
2 hiris lengkuas
5 bawang putih-bawang putih
1 bawang besar
sikit belacan


1. Rebus dulu cili kering.
2. Blend cili kering dengan belacan,bawang besar,bawang putih,lengkuas & kunyit.Blend sampai halus
3. Panaskan agak2 la 1/2 cawan minyak & tumis bahan yang dah blend sampai garing dan naik minyak
4. Masukkan ayam & biar sampai 1/2 masak.Masukkan juga serai ketuk
5. Masukkan air asam jawa cair @ 2 keping asam keping,belimbing buluh,garam,sikit gula..Kalau x guna air asam jawa..Masukkan air agak2 tenggelam ayam tu.
6. Biar mendidih hingga ayam empuk & belimbing lembut .
7. Sebelum angkat baru masukkan daun kesum supaya timbul bau asam pedas tu...

**** Pesan mak aku,walaupun guna belimbing  buluh yang memang masam tapi mak aku tetap guna asam keping kerana belimbing tu x dibelah-belah..Belimbing tu x masam sangat sbb dimasukkan sebiji-sebiji & masak sampai betu-betul lembut...

 Bahan blend.


Panaskan minyak dan tumis bahan bend


Bahan tumis kena masak sampai garing dan naik minyak


Masukkan ayam
Masak hingga ayam separuh masak


Tambah air secukupnya dan belimbing buluh
Masak hingga mendidih


Belimbing buluh kena masak agak lama supaya isinya empuk dan kurang masamnya


Daun kesum kena masuk akhir sekali supaya baunya kekal.Walaupun dah kecut tapi bau dia tetap bau daun kesum..hahaha

No comments:

Post a Comment