Ramadhan 1445..memasuki hari ke-4..
Saya kongsikan juadah berbuka puasa hari ke 3 semalam
Masak Asam Pedas Ikan Pari + Terung Siam
ASAM PEDAS KEPALA SIAKA
2 keping ikan pari+-500gm)
5 biji terung siam
1sudu makan pes asam jawa Adabi +3 cawan air
1. Panaskan minyak & tumis bahan blend hingga naik minyak
2. Masukkan kepala ikan & biar hingga 1/2 masak.Masukkan terung dan ½ cawan air biar mendedih dan terung empuk.( Biar terung empuk baru masuk air asam supaya terung cepat empuk)
3.Masukkan air asam jawa, garam, gula & daun limau purut.
5. Perlahankan api & masak perlahan 5 minit suoaya kuah naik minyak
Sayangnya ikan pari ni macam ada bau hanyir sikit..Saya ni dah la tak minat ikan pari..Saya selalu masaknikan pari tapi biasanya saya tak makan ikan pari tu .Tapi ada beberapa kali beli
IKAN APRI HARIMAU pada saya langsung takda bau yang tak menyenangkan..Isinya juga lunak dan sedap.Ini beli semalam ikan pari hitam tu ingatkan ok la...Sekali masa nak basuh tu macam kuat bau dia..Macam buka bau hanyir tapi hamis.Saya perapkan dengan air likau nipis dan masa masak saya masukkan daun limau purut untuk hilangkan bau tu..Sudahnya semua pakat tak makan ikan tu..pakat makan kuah dan terung saja...Kuah dia sedap ja...terung pun elok lembut empuknya..Tering siam ni sedap manis isinya.Tak tau la lepas masak ikan tu berbau lagi ke tidak tapi dah jadi cuak nak makan...Adoii...sayang ooo ikan sekarang mahal...Kalau kat Pasaraya Hero tu harganya RM44/kg..
Saya beli sekeping dada ayam...Dadukan kasar kasar dan garam kunyitkan goreng garing garing..
Ulam daun salad & timun ...Cadang nak tumbuk sambal belacan tapi tetiba malas...hihihi
Puding sagu gula melaka ..
Rasa bahagia dapat hasilnya sagu yang kenyal dan bulat jenih elok..
Saya dapat tips bi dari idea rebus sagu besar tu..
Nanti nak buat entri khas cara rebus sagu ni...untuk rujukan sendiri nanti..
Minuman Air Oren Sunquick ja..
Itulun bancuh untuk Cella sahaja..Saya minum air kosong sahaja sebab haus sangat.
saya pun dah lama tak makan ikan pari,dah serik pernah terkena yang hamis hanyir
ReplyDeleteTu la...daya pun rasa nak serik je..dah la kita baru nak mula makan...huhuhu
Deletesygnya kan..daha la ikan mahal...skrg memang susah nak cari ikan pari yang xde bau...
ReplyDeleteAyam goreng garing , dah ada ulam salad timun kalau ada sambal cili padi hijau tu memang lagi sedap . Bertambah-tambah
ReplyDeleteTu yang malas nak masak macam ni...bocor periukš¤£
DeleteSama lauk kita!
ReplyDeleteSy masak Asam Pedas Ikan Tenggiri & Ayam Goreng Kunyit semalam hehe...
Cepat sikit share Mak Cella, sagu beli dah ni hihi
Sama ek...hahaha ada kimia
DeleteMujur hanyir ikan tu tak affect rasa kuah. Kalau tidak sayang je terpaksa buang semua.
ReplyDeleteCuba lumur dengan tepung gandum pastu rendam la kak lenkali. Arwah pak mentua ajar basuh gitu dulu kalau masak hewan2 hanyir ni
Oh....boleh try lain kali ni...terima kasih petuanya
DeleteAlhamdulillah.
ReplyDeleteRasa nak tumpang makan semulut hihihiii.
Minuman sunquick memang menyegarkan. Firdaus suka yang dicampur dengan sun valley grenadine.