Malam Ahad minggu lepas bersamaan Malam Nisfu Sya'ban & juga ketika ruang angkasa Bandaraya KL dilimpahi cahaya bunga api malam chap goh mei...tetiba whatsApp masuk noti..
Katanya ada port sarapan makan Sarawak.
Tengok gambarnya ..hmmm menarik..Saya setuju,dengan syarat kena gi awal.Kalau nak kemana mana saya suka pi awal supaya time orang dah ramai kita dah boleh beransur.Saya tak suka bersesak.
Saya cuba explore ..
Jumpa juga pic ni sama macam yg anak jantan tu share semalam.Tapi kata anak jantan tu port ni bukan restoran tapi corner lot rumah teres...Lebih kurang ½ jam jugak dari rumah kami
Betul la portnya corner lot rumah teres..Ada banner gantung kat situ
Saya tertarik dengan kuih penyaram ni
Ada homemade kek lapis Sarawak.Ada yang biasa harganya RM15 dan yang premium harganya RM30 untuk 1pc yang biasa letak dalam bekas panjang tu.
Oh,sama ya g saya sebut Cucur Jawa..hihihi
Beria kami bersiap make up bagai nak pi sarapan kat " Sarawak"..Rupanya konsep dia tapaw la...bukan dine in..
Hihihi...sia sia make upš¤£
Owner dia ramah ja.
Bila tau kami datang dari jauh,depa offer untuk makan kat porch depan rumahnya.Ada 1 meja dan 2 kerusi kat situ.Air pun ada depa jual.Tapi saya pula tak selesa nak makan anak beranak ja kat situ.
Lepas tapaw makanan kami beransur...
Tapaw :
- Kek Lapis Premiu( Horlick) RM30
- 3 Mee Kolok Bunjut RM6 x 3bunjut
- Kuih Penyaram RM5/3pcs( depa bagi percuma 1 sebab datang jauh katanya..š¤jadi 4pcs
Landamark dia sebwrang sana tu Bank Islam USJ
Kalau depa buat tempat makan depan rumah bawah bawah pokok ni memang feel ni..Dah...jom balik
Kek lapis premium dia memang sedap ya ampun..moist,berlemak & tak terlalu manis kaya rasa Horlick.
@ home...
Sebenarnya makanan tapaw ni jadi dinner kami...
Lepas tapaw,perut dah lapar...takkan nak buka berkelah bawah pokok pulak kan...hihihu
Kami deside pi sarapan kat kedai lain & makanan tapaw ni bawa balik rumah..
Mee Kolok Bunjut..Kuah sup tu saya panaskan.Mee tu putih asalnya..Saya dah siap gaul kicap cilinya tu yang jadi gelap.Beli yang versi bunjut RM6.Kalau beli yang dalam food container tu RM10...kalau tak salah.
Untuk yang baru nak mencuba eloklah beli yang bunjut..portion elok elok ja kalau kantung perut tu kecik.Kalau kantung besar elok beli yang dalam bekas..
Pada tekak saya...pastinya MEE KOLOK @ FOOD COURT KUBAH RIA tetap dihatiš¤£
Kalau kat KL ni tekak dah terbiasa dengan mee kolok Dayang Sarawak.Itupun kena makan yang kat Sg Besi baru puas kat tekak.Pernah makan kat branch Seri Permaisuri....mmm tak sama rasa walau owner sama.Mungkin sebab harga juga tak sama kotš¤£.Kat Permaisuri tu ada ekong,mahal la sikit sep sep mung Ooo...hihihi
Kat tempat lain saya belum cuba
( kedengaran suara iqamat dari surau...waktu maghrib)
Kuih Penyaram Gula Apong..Saya rasa macam sedikit keras mungkin dibuat dengam tepung beras sepenuhnya..tapi anak jantan tu pulak suka sebab dia kata sedap..Sedap tu subjektif kan..Apapun semuanya licin kami makan disaat azan sedang bergema..Dah macam buka puasa pulak..Kek lapis tu saja berbaki sebab makan sikit sikit.Sayang nak habiskan sebab sedap & bukan senang nak dapat kek lapis yang premium dan sedap sangat...
Lain kali mungkin nak cuba mee jawa dan mee belacannya pula
Wassalamu....
Laaaahh.. konsep tapau rupanya tapi okey jugak tu, boleh simpan utk dinner lps tu pergi sarap tempat lain pulak ya. Kalau di JB ni yg tak pernah nampak jual, Mee Belacan.
ReplyDeleteMcam best jer sarapan sarawak tu .. style rumah corner pulak tu.. tgk makanan pun sedap sedap :D
ReplyDeletekena cari menantu sarawak untuk abang ni kak(hehe gurau2 kak)...nampak abang macam peminat makanan sarawak je ni
ReplyDeleteRindu plak nak makan mee kolok....
ReplyDelete