Sunday, 3 March 2024

TAPAW SARAPAN @ KUCHING EATERY

Malam Ahad minggu lepas bersamaan Malam Nisfu Sya'ban & juga ketika ruang angkasa Bandaraya KL dilimpahi  cahaya bunga api malam chap goh mei...tetiba whatsApp masuk noti..


Anak jantan tu hantar masej ajak sarapan kar USJ..
Katanya ada port sarapan makan Sarawak.
Tengok gambarnya ..hmmm menarik..Saya setuju,dengan syarat kena gi awal.Kalau nak kemana mana saya suka pi awal supaya time orang dah ramai kita dah boleh beransur.Saya tak suka bersesak.



Lepas subuh suruh depa siap..jangan nak sambung tidur pulak..7.30 gerak ke USJ


Kata anak jantan tu dia tau ni dari kawannnya & ada dalam FB Group RSS
Saya cuba explore ..


Ok jumpa page tu.


Jumpa juga pic ni sama macam yg anak jantan tu share semalam.Tapi kata anak jantan tu port ni bukan restoran tapi corner lot  rumah teres...Lebih kurang ½ jam jugak dari rumah kami


Ok dah nampak..
Betul la portnya corner lot rumah teres..Ada banner gantung kat situ 





Rumah teres dua tingkat corner lot tempatnya


Macam tak sangka ada tempat macam ni..Bagus idea orang bznz.Depa selalu kreatif fikir nak niaga


Papan menu
Ikut peredaran masa untuk tarik pelanggan..


Laksa Sarawak,Mee Jawa & apa lagi entah.Boleh pesan nak apa


Saya tertarik dengan kuih penyaram ni

Ada homemade kek lapis Sarawak.Ada yang biasa harganya RM15 dan yang premium harganya RM30 untuk 1pc yang biasa letak dalam bekas panjang tu.

Ada makanan siap bungkus..Nasi Lemak Bunjut,Mee Kolok Bunjut dan beberapa kuih.Nampak beberapa orang singgah ..park kereta/motor depan gate...masukbeli makanan siap bungkus ni & terus gi kerja agaknya..



Kuih penyaram...
Oh,sama ya g saya sebut Cucur Jawa..hihihi



Sempat tengok depa masak live kat situ


Tempatnya bersih.


Cuma tu la...anak jantan tu dapat info tak habis agaknya 
Beria kami bersiap make up bagai nak pi sarapan kat " Sarawak"..Rupanya konsep dia tapaw la...bukan dine in..
Hihihi...sia sia make upšŸ¤£
Owner dia ramah ja.
Bila tau kami datang dari jauh,depa offer untuk makan kat porch depan rumahnya.Ada 1 meja dan 2 kerusi kat situ.Air pun ada depa jual.Tapi saya pula tak selesa nak makan anak beranak ja kat situ.

Lepas tapaw makanan kami beransur...
Tapaw :
- Kek Lapis Premiu( Horlick) RM30
- 3 Mee Kolok Bunjut RM6 x 3bunjut
- Kuih Penyaram RM5/3pcs( depa bagi percuma 1 sebab datang jauh katanya..šŸ¤­jadi 4pcs



Kawasan ni tenang ja...Seberang jalan sana deretan rumah kedai..


Landamark dia sebwrang sana tu Bank Islam USJ
Kalau depa buat tempat makan depan rumah bawah bawah pokok ni memang feel ni..
Dah...jom balik

Inilah makanan yang kami tapaw @ Kuching Eatery,USJ..
Kek lapis premium dia memang sedap ya ampun..moist,berlemak & tak terlalu manis kaya rasa Horlick.


@ home...
Sebenarnya makanan tapaw ni jadi dinner kami...
Lepas tapaw,perut dah lapar...takkan nak buka berkelah bawah pokok pulak kan...hihihu

Kami deside pi sarapan kat kedai lain & makanan tapaw ni bawa balik rumah..
Mee Kolok Bunjut..Kuah sup tu saya panaskan.Mee tu putih asalnya..Saya dah siap gaul kicap cilinya tu yang jadi gelap.
Beli yang versi bunjut RM6.Kalau beli yang dalam food container tu RM10...kalau tak salah.
Untuk yang baru nak mencuba eloklah beli yang bunjut..portion elok elok ja kalau kantung perut tu kecik.Kalau kantung besar elok beli yang dalam bekas..
Pada tekak saya...pastinya MEE KOLOK @ FOOD COURT KUBAH RIA tetap dihatišŸ¤£
Kalau kat KL ni tekak dah terbiasa dengan mee kolok Dayang Sarawak.Itupun kena makan yang kat Sg Besi baru puas kat tekak.Pernah makan kat branch Seri Permaisuri....mmm tak sama rasa walau owner sama.Mungkin sebab harga juga tak sama kotšŸ¤£.Kat Permaisuri tu ada ekong,mahal la sikit sep sep mung Ooo...hihihi
Kat tempat lain saya belum cuba



( kedengaran suara iqamat dari surau...waktu maghrib)
Kuih Penyaram Gula Apong..Saya rasa macam sedikit keras mungkin dibuat dengam tepung beras sepenuhnya..tapi anak jantan tu pulak suka sebab dia kata sedap..Sedap tu subjektif kan..
Apapun semuanya licin kami makan disaat azan sedang bergema..Dah macam buka puasa pulak..Kek lapis tu saja berbaki sebab makan sikit sikit.Sayang nak habiskan sebab sedap & bukan senang nak dapat kek lapis  yang premium dan sedap sangat...
Lain kali mungkin nak cuba mee jawa dan mee belacannya pula

Wassalamu....

4 comments:

  1. Laaaahh.. konsep tapau rupanya tapi okey jugak tu, boleh simpan utk dinner lps tu pergi sarap tempat lain pulak ya. Kalau di JB ni yg tak pernah nampak jual, Mee Belacan.

    ReplyDelete
  2. Mcam best jer sarapan sarawak tu .. style rumah corner pulak tu.. tgk makanan pun sedap sedap :D

    ReplyDelete
  3. kena cari menantu sarawak untuk abang ni kak(hehe gurau2 kak)...nampak abang macam peminat makanan sarawak je ni

    ReplyDelete
  4. Rindu plak nak makan mee kolok....

    ReplyDelete