Sunday, 3 March 2024

SARDIN MACKEREL MASAK TAUCU PEDAS

 

Sardin mackerel masak taucu pedas 
Lauk umpan tambah nasi


Selaluny asaedin mackerel ni buat masak sambal,kari,asam pedas & masak lemak cili api


Sesekali ubah selera...masak taucu pedas

SARDIN MACKEREL MASAK TAUCU PEDAS
1 tin besar saedin mackerel cap ayam
¾ cawan taucu 
1 sudu kecil  pes asam jawa+ 1 cawan air
1 bawang Holland - hiris
1 ketul halia muda- hiris memanjang
10 cili padi hijau- belah 2
10 cili padi merah- belah 2
1 biji timun
minyak,garam,gula,perisa

Bahan Tumbuk:
10 cili padi merah Bangladesh
10 bawang putih 

1. Panaskan anggaran ½ cawan minyak.

2. Tumis cili padi hijau dan merah yang dibelah.Masukkan  bahan tumbuk hingga nIk minyak.Masukkkan taucu dan masak hingga naik bau.

3. Masukkan timun yang dipotong jejari.Tambaj saedin bersama sosnya.

4. Tambah air asam jawa,bawang Holland dan  perisakan.Perlu seimbang rasa,pedas,masam,masin dan sedikit manisnya.





5 comments:

  1. Sedap ni, semua rasa ada.
    Terima kasih share. Tak pernah lagi masak sardin taucu.

    ReplyDelete
  2. Nak tanya, ikan sardinnya habis ke atau lps ni akan ada menu nasi goreng sardin?

    ReplyDelete
  3. Terima kasih bagi idea bersahur...

    ReplyDelete
  4. menarik ni...dah la esok sahur berdua jer ngan Pak Zain...bleh la buat sambal sardin...

    ReplyDelete