Salam Ramdhan 1445 memasuki hari ke 16..
Lauk pauk untuk iftar semalam..15 Ramdhan..Sebenarnya ni masakan recycle..
Semalamnya tu masak sambal sardin tauhu.Tauhunya habis..Ikan mackerel tu 3 ketul besar besar tu langsung tak berusik.Saya simpan dalam peti ais dan recycle masak pulak asam pedas...Pun masih berbaki seketul...Rasanya berakhir rezeki cik tong juga tu..Nak masak nasi goreng pun semua pakat taknak sahur berat.Pakat makan roti bakar berselang cereal + susu ja sepanjang puasa ni.
ASAM PEDAS SARDIN...
1 tin sedang sardin
5 batang bendi(kalau ada stok)
Saya ganti 2 biji buah tomato
belah 4
1 sudu asam jawa + 2 mangkuk air
1 sudu teh garam
1 sudu teh gula
1 tangkai daun kesum( kalau ada stok)
2 sudu minyak
Bahan Blend:
10 cili kering- gunting &rebus
1 bawang besar
2 bawang putih
2hiris lengkuas
1 batang serai
1 sudu belacan
1. Panaskan minyak dan tumis bahan blend hingga naik minyak..
2. Masukkan air asam jawa dan perisakan dengan garam & secubit gula.Biar mendidih
3. Masukkan bendi/ tomato dan sardin bersama sosnya..Masukkan juga daun kesum
4. Masak dengan api perlahan beberapa minit & sesuaikan rasa.
1 labu broccoli
10 cendawan shitake segar
2 cili kering
1 labu bawang putih
2 sudu sos tiram
1 sudu teh tepung ubi
Minyak,gula,garam,air
1. Ceraikan broccoli ikut tangkainya.Rebus dalam air + sikit garam hingga masak.Angkat dan susun dalam pingganRebua pula cendawan dan susun atas broccoli.
2. Panaskan minyak dan goreng bawang putih yang didadu halus hingga keemasan.Ketepikan.
3. Tinggalkan minyak bawang dalam kuali anggaran 2 sudu.Masukkan cili kering & tuangkan sos tiram dan ½ cawan air.Perisakan.
Pekatkan dengan bancuhan tepung ubi.
4. Siram kuah atas sayuran yang dah direbus...
Tiga lauk iftar semalam..
Iftar tiga beranak..Anak jantan tu balik kerja awal berbuka kat rumah.
Cella juga habis kuliah terus balik iftar kat rumah..
Saya guna ¼ buah tembikai Black Beuty...Sudah jatuh chenta sama tembikai black beuty ni...Warnanya merah cantik.
Pemberian Kak Mel semalam..
Kak Mel kawan sekerja yang dah 2 tahun bersara ...
Tapi semalam Kak Mel bagi puding ni.Ceritanya semalam salah seorang rakan sekerja kami,Puan Isma yang tinggal kat Nilai...kematian suaminya secara mengejut..Dapat berita daripada group rasmi pukul 4.30 pagi.Kami semua familiar dengan suami Puan Isma sebab setiap hari beliau hantar dan jemput Puan Isma kat tempat kerja ni kwrana Puan Isma tidak pandai memandu.Menunggu Pn Isma dalam kereta atau kadang nampak kat pondok jaga.
Baru petang semalamnya nampak beliau jemput Pn Isma balik kerja...Waktu sahur dapat khabar dah tiada.
Menurut Pn Isma,lepas terawikh suaminya cakap panas & terus masuk bilik air...Tapi sehingga pukul 1 pagi tidak juga keluar.Dipanggil tidak menyahut tapi shower terpasang.Bila jenjiran datang pecahkan pintu ..rupanya dah arwah dengan masih berkain pelikat dan menurut doktor mungkin sudah meninggal 1 hingga 2 jam..
Al- Fatihah untuk En Mohd Sabri..
Saya bersama K.Mudz,Rini & K.Zam mohon kebenaran keluar awal untuk ziarah.Walaupun maklum,jenazah akan dikebumikan sebelum zohor ,namun kami tetap pergi sebagai tanda simpati dan memberi sokongan moral kepada Pn Isma.
Kak Mel ada call saya bertanya jika saya nak pergi ziarah,Kak Mel nak tumpang juga,Saya pick up Kal Mel kat rumahnya..Tu yang dapat puding ni.Bukan saya sorang ja dapat.Semua kami berempat dapat sorang sebungkus.Tq Kak Mel...
Alhamdulillah
ReplyDeleteSelamat berbuka puasa
Innalillahiwainnailaihirojiuuunnn. Salam takziah buat Pn Isma sekeluarga. Ya Allah, sedihnya meninggal dunia mengejut. Semoga dipermudahkan urusan Pn Isma, rasa macam byk kali jugak ada nama Pn Isma diselitkan dalam blog ni.
ReplyDeleteAsam Pedas Sardin tu kalau kawankan dgn lempeng sedap jugak.
sardin lebih tu jadikan inti pula kak..sardin roll..
ReplyDeletebrokoli tu terpaling faveret.
ReplyDeletehahah ikan kurung. ikan nama ikan baru tadi
Takziah buat Pn Isma. Mudahnya arwah pergi, di bulan mulia ni pula rezeki buat arwah.
ReplyDeleteSy pun kurang gemar mackerel, sbb isi dia kenyal² sikit nak banding dengan sardin hat ikan sardin.
Innalillahiwainnalillahirajiun!
ReplyDeleteTakziah buat Puan Isma sekeluarga.
Semoga arwah ditempatkan dalam kalangan hamba-Nya yang beriman dan beramal soleh. Perginya di bulan yang mulia pula.
Saya jamu mata puas-puas dengan hidangan di rumah Mama Cella. Semuanya hendak saya terkam...hehehehe.
lauk sardin tu paling sedap...
ReplyDeleteinnalillahiwainnailaihirojiuuunnnn
ReplyDeleteAduh mencabar sunggu menu2 dia.. bahaya kalau baca di siang hari berpuasa hahahah
ReplyDeleteNampak sedap la asam pedas sardin...nanti nak cuba buat la..suami suka makan asam pedas
ReplyDelete