Tak ingat bila kali terakhir buat karipap sebab rasa dah lama sangat tak buat karipap.Padahal dulu dulu zaman anak anak masih sekolah rajin ja buat banyak banyak frozenkan sebagai bekal dan pernah juga ambil order hujung minggu jual karipap frozen.
Alhamdulillah masih ada skill mengaripap walaupun tak la sekemas orang lain..Besar kecil ja karipapnya...hihihi
Saya masukkan isi ayam dadu dalam inti kentang.Daun sup pula takda stok.Kurang la sikit harumnya bila hanya guna daun bawang.Kalau ada stok ayam @ daging banyak memang plan nak buat inti macam Karipap Kingkong.Rindu pulak dengan Karipap King kong yang selalu beli kat Puncak Alam masa zaman Adah study kat Puncak Alam dulu.Tak tau la sekarang ada lagi ke tak
KARIPAP INTI KENTANG BODO2
1/2 kg tepung gandum
2 sudu marjerin
sikit garam
1/2 cawan minyak
air
garam
Inti Kentang Ayam
5 biji kentang besar
1 cawan isi ayam dadu kasar
1 labu bawang besar- cincang
1pokok daun sup-cincang
1 kiub ayam-hancurkan
1 sudu rempah kari
garam & sikit minyak
Buat Inti Dulu:
1. Rebus kentang sampai empuk tanpa buang kulit..Rebus dalam rice cooker je.
2. Kopek kulit kentang & potong dadu .
3. Panas sikit minyak dalam kuali & tumis bawang besar cincang.Masukkan rempah kari yang dah dibancuh dengan sikit air..Biar hingga garing..Kemudian masukkan isi ayam dan kacau hijgga isi ayam kecut.
4. Masukkan kiub ayam & sikit garam & sikit je air bagi kiub & garam hancur.
5. Masuk kentang & daun sup.Gaul rata.Angkat & biar sejuk
Buat Kulit Karipap
1. panaskan minyak & marjerin tuang dlam tepung yang dicampur garam
2. gaul rata & uli dengan sikit air sampai boleh bentuk.
3. Bulat-bulatkan agak2 saiz untuk sebiji karipap.
4. Gelek bebola tu sampai agak nipis.Isi inti & kelim tepi..
5. Buat sampai habis & goreng dalam minyak banyak dengan api sederhana hingga keemasan
** Untuk Frozen :
goreng separuh masak & frozenkan untuk guna bila2 masa.
Waah….sedapnya 😋
ReplyDeleteSiap ada hirisan telur rebus.
Saya dah lama tak mengkaripap, apa lagi mengelim. Entah masih mampu kelim elok ke tidak 😄
Laaa.. kenapa pula tajuknya ada bodo² 🤣🤣🤣. Sy pernah juga la buat karipap sendiri, tapi rasa skrg mcm dah lbh 10 thn tak buat, beli jer senang ðŸ¤. Kalau buat sendiri nanti makan banyak pulak 🤣🤣🤣
ReplyDeleteMasih tak tau buat karipap lagi... Nanti nak try... InsyaAllah... Terima kasih resepi yer
ReplyDeletesaya se umur hidup sekali aje buat karipap itu pun di kelas sains rumah tangga
ReplyDeletesuka betul kalau inti ada hirisan daun sup...jadi wangi je kan.
ReplyDeleteSedapnya karipap....masih x pandai buat sendiri la kak...
ReplyDelete