Alhamdulillah ..
Kata anak bujang tu,dia memang berusaha mencari dabai ni masa kat Sarawak.Katanya dah habis musim..Ini yang afa dabai luar musim..wallahua'lam...
Sekilo RM50
Dulu pernah dapat sekilo rm8- rm20/kg ..
Tapi tu dulu laaa....hihihi
Buahnya agak kecil..tapi nampak segar..
Sekilo RM45
Tapi menjadi pojaan mepada yang menyukai rasa dan baunya...hihihi..
Satu isi kuning- yang beli kat Kubah Ria
Satu lagi isi purple- yang beli kat Matang Jaya.
Yang purple tu isi nipis dan biji besar..
Lemak berkrim...dengan bau yang unik
Pandang gambar pun saya dah terliur..Saya bawa beberapa biji ke tempat kerja...Semua cakap rasa dia pelik..
Hahhaha...
Alhamduliah..takda la depa nak suruh bawa lagiš¤
Anak-anak pun tak suka..
Alhamduliah...dapat la saya makan puas-puas..
Tapi saya tak la makan semua...sayangggg takut habis..
Saya jugak jerukkan dabai ni untuk bawa balik kat mak nanti..Ingat nak balik cuti CNY ni..tapi,mengenangkan jem bagai..tak larat nak bersesak...kasi can la kat depa lain yang nak balik.hihihi
Alhamdulillah. Zikir selalu pasti termakbul. Pertama kali makan danau di Miri, kawan saya ajar, kikis dulu kulitnya dengan pisau bagi hilang warnanya, nampaklah isinya yang kuning. Lepas tu rendam dalam air panas, dan taburkan sikit garam halus. Dah lembut, boleh makan. Dah makan sebiji dua, terus makan tak berhenti makannya tu.
ReplyDelete#komen di airport KK sementara tunggu terbang ke KL pukul 5:20 pagi nanti.
Typo# danau = dabai
ReplyDeleteYg kuning mmg sedap.. lemakkk.. nk simpan letak je dlm tupperware masuk dlm freezer kak.. boleh tahan sampai raya tu
ReplyDeleteTak taulah bila ibu nak merasa dan pandai mkn buah ni asyik tgk post kengkawan saja.. Hihihihi!
ReplyDeleteserius x pernah jumpa & x pernah tau..
ReplyDeleteAda peluang SA nak rasa la nanti kak...nampak sedap yang kuning tu
ReplyDelete