Hahhahaa.. Nak tulis 5 entry kononnya... Hahahaha... Baru tulis 1 dah bingit notification handpone berbunyi.... Classmatela, housemate dah pakat tanya. Yang classmate sibuk tanya pasal jadual sem 2 yang baru keluar tu. Yang housemate pakat tanya bila nak balik. Yang luar KL, Putrajaya & Selangor ok la, kalau pihak UniSZA keluar statment boleh balik dorang dah boleh balik.Aku & the gang yang redzone ni camaner? Padahal kalau ikutkan sejak balik dah lebih 2 minggu ni memang kuarantin sendiri dah pun. Dah lebih seminggu aku langsung x keluar rumah.. Lebih seminggu ok!.. Sebab last aku keluar rasanya minggu pertma balik tu jer ada 1 hari aku ikut mak aku ke tempat kerja. Pastu dah x keluar sampailah kena PKPB lagi la x keluar. & setiap hari pun memang kena isi suhu & update tahap kesihatan kat
PUDING CERAMEL
10 biji telur
1 tin susu pekat
1tin susu cair
1 tin air ( sukat guna tin susu)
1 sudu teh esen vanila
1cawan gula pasir
1. Buat gula hangus.Tabur gula dalam kuali panas dengan api yang paing kecil
2. Biar gila mencair & jangan sampai hangus.
3.Tuangkan gula hangus yang panas tu sebagai dasar loyang..
4.Kalau suka boleh juga tambah 2 sudu air panas dalam gula tu & kacau hinngga larut..Biarkan agak pekat baru tuang dalam loyang.
5. Kacau telur.Jangan pukul..sekadar kacau supaya bercampur sahaja kerana jika dipukul kembang ,akan ada lubng2 kecil masa puding masak nanti.
6. Sementara tu tuangkan 1 tin susu pekat, 1tin susu cait & 1 tin air dalam periuk & masakkan hingga naik wap,tapi jangan sampai mendidih
7.Dengan hati2 tuangkan campuran susu panas tu kedalam telur & jangan henti mengacaunya hingga nampak agak berkrim & sedikit pekat.
8. Tuangkan dalam loyang berisi gula hangus & kukus lebih kurang 15 minit.
Kata mak aku jangan kukus lama sangat supaya tekstur puding cantik & rasanya creamy....
9. Bila dah masak & sejuk terbalikkan dalam bekas supaya jadi up-down side...baru nampak gulanya yang cantik tu
Oh, aunty pertama kali jumpa resepi yang susunya dipanaskan dulu, nanti aunty cuba laa... huhu.. anak aunty pun salu mintak puding ni, tapi aunty kedekut nak guna telur banyak2, hahahaha
ReplyDeleteMakbkiter cakap susu dipanaskan supaya texture dia creamy.Ni mak kiter buat tray besar jugak ni. Aunty 3 orang jer buat half jer pun dah banyak.Tapi baik buat banyak makan sejuk2.. Aummm.. Hahaha
DeleteNi masuk list dulu📃
ReplyDeleteMasuk list dulu.. Nanti dah buat hantar skit.. Kitwr pun rasa macam nk minta mak buat lagi la.. Heee
Delete