الحمدالله... Kelas online berjalan lancar.. Dah selamat menerima deretan assigment... 🤣🤣🤣🤣Bertabahlah....
BUBUR PULUT HITAM.
1cawan pulut hitam
3/4 cawan gula
1 kotak kecil santan
2 pandan
1/2 sudu teh garam
1. Basuh dan rebus pulut hitan dengan 2 cawan air biar mendidih.
2. Bila air nampak kering tambah lagi agak-agak 1 cawan air panas dan biar mendidih lagi
**jangan direbus dengan air yang banyak sekali gus kerana nanti pulut akan jadi pecah dan kurang sedap.Ulang tambah air panas sedikit demi sedikit supaya pulut kekel bentukny
3. Ulang tambah air panas dan biar mendidih perlahan hingga pulut empuk.
***Cara nak tahu pulut sudah empuk...picit biji pulut hitam yang sudah direbus itu..Jika sudah empuk..walaupun kulitnya masih berkilatbtapi bila dipicit isinya lembut didalam
4. Masukkan pandan dan1/2 kotak santan + 1 cawan air panas .Kacau rata
5. Masukkan gula dan biar mendidih perlahan hingga nampak pekat...
6. Baki santan dicampur sedikit garam..
7. Sendukkan bubur ke dalam mangkuk dan curahkan sedikit santan pekat bergaram tadi...
Aunty kurang minat Bubur Pulut Hitam ni, uncle suka.. agaknya orang utara memang peminat Bubur Pulut Hitam. Tapi, kalau aunty makan, aunty pun suka letak santan banyak2, hihi
ReplyDeleteTapi mak kiter x suka bubur pulut hitam. Abang pun x suka. Mak kiter orang Kedah. Abang orang Perak.. Tapi kiter ngan kakak sangat suka.. Kakak orang Selangot. Kiter orang Key El.. Siapa yang utara ni? Hahaha
DeleteLetak santan banyak2 baru best kan aunty.. Creamyyyy]... Yummmyyyyy
Kat rumah ada pulut hitam..
ReplyDeleteTak tau bila nak masak🤣🤣
Kalo xnak masak boleh jer post sini kasi mak kiter masak... Hihihihi
Deletebubur kegemaran saya ni :)
ReplyDeleteYezzzz.. Kiter gang... Sep skit🖐️🖐️
DeleteSedapp jugk klau buat ni..lama tk mkn bubur pulut itm ni...
ReplyDeleteHeee... Buat la.. Sedap ni fav kiter ni..
Delete