Saturday, 4 May 2019

SAMBAL SOTONG BULAT- BULAT

 Sambal  Sotong Bulat- bulat
Mak aku masak 1 Mei
Masa cuti Labour Day...
Mak aku masak 2 sambal hari tu..
SAMBAL TEMPOYAK DURIAN FROZEN
Sebab aku ngan kakak ngan abang x suka terung tu..
Mak aku juga masak Samval Sotong Bulat- bulat ni...
Tapi abang mana makan sotong..
Kakak lak kuar gi Mid Valley ngan kawan
Mmm...weekend pun makan berdua jer ngan mak aku...
Sama macam weekday
Mak aku makan Sambal Tempoyak Terung
Aku makan Sambal Sotong Bulat- bulat ni...


 Actually nama dia Sambal Sotong jer
Aku yang cakap Sambal Sotong Bulat- bulat sebab bentuk dia bulat...
Mmm...aku lagi suka SAMBAL SOTONG SEKOR- SEKOR ...macam kat sini
Tapi yang ni mak aku kerat - kerat sotong tu..
Mmm...mak aku cakap sebab sotong tu agak besar dan tebal
Lagi satu alasan maknaku kata sebab sotong tu hanya 5 ekor sahaja...
Kalau dah hiris nampak la banyak
Hahaha....leh lak camtu




SAMBAL SOTONG ..mak aku

5 ekor sotong (1/2 kg)
1 asam keping kecik
1 sudu teh garam
1 sudu teh gula pwrang
1/24cawan minyak

Bahan Blend:
20 cili kering
1/2 bawang besar
2 baqang putih

1. Panaskan sedikit minyak dan masukkan sotong dan masak hingga sotong berubah warna
2. Angkat sotong dan ketepikan. Simpan airnya.
3. Panaskan  minyak anggaran 1/4 cawan tumis bahan blend hin kg sotong kecik
1 asam keping kecik
1 sudu teh garam
1 sudu teh gula
10 cili padi
2 biji kentang- potong wedges dan goreng
1/2 cawan minyak

Bahan Blend:
30 cili kering
1 bawang besar

1. Panaskan sedikit minyak dan masukkan sotong dan masak hingga sotong berubah warna
2. Angkat sotong dan ketepikan. Simpan airnya.
3. Panaskan minyak anggaran 1/4  cawan dan tumis bahan blend hingga garing dan naik minyak
4. Masukkan air sotong goreng tadi,asam keping,garam dan gula
5. Bila naik minyak,masukkan kentang, sotong yang sudah 1/2 masak tadi
6. Masak hingga sotong kecut dan sambal kering serta naik minyak..
7. Sesuaikan rasa dan matikan api.


***
Pesan mak aku :
1. Masak sotong 1/2 masak dalam kuali tanpa minyak supaya sotong lebih pejal dan kurang airnya....

2. Nak masak sambal minyak kena lebih masa tumis..
Tapi jika minyak nampak terlalu berlebihan berlebihan..lepas dah siap masak...cedok dan buang  minyak  yang berlebihan

No comments:

Post a Comment