Kuih Tepung Bungkus Idaman Hatj
Idaman hatiku la....
Dah berminggu- minggu request lat mak aku
Mak aku x buat- buat juva
Sampai la 1st day Ramadhan....
Yezz..!!
Memang craving giler aku nak makan Kukh Tepung Bungkus ni
Setiap kali puasa memang mak aku akan buagkan Teoung Bungkus ni
Pic x berapa syantkm sebab Kuih ni belum betul- betul sejuk
Mak Ku cakap kalau nak elok sepatutnya kalau untum berbuka elok buat waktu tengahari @ buat awal- awal supaya kuih jadi sejuk dan isinya jadi cantik
Ni mak aku kata masak dah puk 6 petang
Masa iftar x ssmpat nak sejuk.sangat
Sua.- suam gitew....
Dah kena ngap
Memang sedap wei....
Aku makan 4 pcs yang saiznya XL
Heaven
Mak aku cakap leceh nak buat sebab banyak steps
Kena buat Inti dulu
Sebab leceh nak tulis banyak
Boleh jer refer resipi & cAra buat KAT SINI.....
Buat inti dulu
Bulatkan i ti supay senang nak bajet & senang nak agak saiz
Telung untik bebola..
Sepatutmya nak.lagi sedap dan cantik..guna la tepung pulut + sikit tepung pulut hitam
Bahagikan kepada bebola supaya dapat saiz yang sama & senang nak bajet
Leperkan setiap beola dan isi inti yang sudah dibulatkan..
Buat hingga habis
Camour semua bahan dan kacau
Masak atas api sederhana hingga pekat dan meletup- letup
pinjam pic dari old post sebab dah terdelete step yang ni
Masukkan bebola ke dalam adunan dadih tadi
Bungkus setiap 2 biji bebeola dalam sekeping daun pisang dan susun dalam bekas kukus.
Kukus lebih kurang 15 sahaja kerana hanya nak memasakkan bebola sahaja.
Bahagian lemak sudah dikacau masak
Untuk step by step lebih jelas
Dah pernah post dalam..entri...
TEPUNG BUNGKUS...BANYAKNYA..kat sini
Puas hati aku dapat makan
Walaupun x sempat sejuk
Kuih koci
ReplyDeleteBetul la...
DeleteAda rasa macam.kuih koci
Kuih koci sebiji..exactly.
ReplyDeleteCuma satu into satu ketul.tak panjang macam lepat.