Friday, 31 May 2019

KARI KEPALA IKAN

Kari Kepala Ikan
Lauk iftar hari Rabu...
Still iftar berdua ngan mak aku
Abang iftar tempat kerja
Kakak iftar ada iftar ngan group reunion

Mak aku masak Kari Kepala Ikan Salmon
Haaa....dah lama mak aku x masak salmon
Tapi  hanya mak aku makan kari kepala ikan ni...
Hari Rabu gi Subang Jaya
Cari baju melayu abang...
Iftar mak aku masak lauk Kari Kepala Salmon

 Aku makan Salmon Goreng...
Salmon Goreng lagi sedap



KARI KEPALAA IKAN SALMON
1/2 kepala salmon + isi -potong
1 pkt kecil(2sudu) rempah kari ikan
2 cawan santan cair
1sudu  pes asam jawa
garam
4 sudu minyak

 bahan tumis:
2 bawang putih diracik
2 bawang merah dihiris
1 sudu teh halba campur
1 pelepah daun kari

1. Panas minyak n tumis bahan tumis
2. Masukkan rempah kari yang dibancuh dengan 1/2 cawan air.
3. Biar naik minyak baru masukkan ikan
3. Masukkan santan biar mendidih dan ikan masak.
4. Masuk asam jawa dan garam serta sesuaikan rasanya..

Minum pun minuman readymade jer


4 comments:

  1. Dah lama tak masak Kari.. Kari ikan ..letak Sayur..
    Dah lama tak masak letak santan. Selalu Adam jawa Dan tomato je..
    Tak pun pakai yoghurt...je..

    Kari ikan merah..ikan bawal..sedap..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heee...kalau nak makan Kari mai Kedah
      Evetyday nenek masak kari
      Kari Kepala Ikan
      Asam Pedas Kepala Ikan
      Sup Kepala ikan
      Aummm

      Delete
  2. Tunggu ..nanti cheq mai

    ReplyDelete