Thursday, 2 May 2019

SAMBAL TEMPOYAK DURIAN FROZEN

 Mak kiter masak Sambal Bilis + Terung Pupit
Tapi ada bau tempoyak...


Mak aku cakap nak masa Sambal Tempoyak
Ingatkan ada petai
Tapi rupanya guna terung pipit ni
Mmm...not my taste la terung tu
Sambal dan bilis tu kiter suka
Tapi terung tu...belum falling love lagi
Bukan membenci
Tapi belum sudi
Heeeee


 Mak aku beria makan...

SAMBAL TEMPOYAK DURIAN BEKU
1cawan bilis belah bersih
1 caaan terung pipit
1 asam keping
1 ulas durian beku( 1/2 cawan tempotak @ isi durian)
1 helai daun kunyit
1 sudu teh garam
1/4 caaan minyak

Bahan Blend:
1 cawan cili padi hijau
1 bawang besar
1 ketul kunyit

1. Panas minyak dan tumis bahan blend bercampur durian beku serta as meping
2. Masukkan bilis,terung pipit dan 2 cawan air
3. Masak hingga terung empuk dan sambal naik minyak
4.Tambah garam & hirisan daun kunyit
5.Sesuaikan rasa




 Bahan blend + durian beku
 Juga serbuj kunyit
Mak aku cakap xde stok kunyit segar


 Bahan blend + serbuk.kunyit dan isi durian


 Bilis


 Terung pipit


Sambal dah siap..
Ok..bye

5 comments:

  1. hehehe.. aunty pun belum lagi masukkan terung pipit ni dalam kategori favourites!

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. makan ni sure ketagih nak nasi lagi.... lepas tu buat telur dadar... pheeew naik kolestrol

    ReplyDelete