Kari Terung Goreng Dengan Ikan Senangin
Sedapppp
Kenapa namanya Kari Terung Goreng..??
Haa...cam biasa la..mak aku kata namanya diambil dari nama bahan yang digunakan dan cara masaknya.
Mak aku cakap ni Kari Ikan biasa-biasa jer
Cuma terung yang digunakan untuk dimasukkan dalam kari tu mak aku cakap digoreng terlebih dahulu.
Rasanya...?
Mmmmm...rasaya sungguh sedap
Aku yang x makan terung pun sudah suka sama itu turung
Hahaha...dah tercakap macam Mujjibur la pulak..
Hee...semua ni kerana setiap kalui kalau beli itu turunng mesti kawan-kawan Mujjibur pun ramai tengah pilih terung
Betul...!!!!
Kawan-kawan Mujjibur suka sangat beli terung..
x kira la kat Pasar Malam or Supermarket..
Kadang sampai penuh plastik dorang borong terung
Selalu juga aku tanya mak aku..
Apa yang dorang masak..
Tapi bila tanya camtu..
Mak aku mesti suruh aku gi tanya,,
Ishhhhhh....memang x la...
Hihihihihi....
Kalau dulu juga aku pelik camanaer kawan-kawan Mujjibur suka mkakan terung yang x sedap tu
Tapi sekarang setelah makan Kari Terung Goreng ni..
baru aku tahu sebab apa kawan-kawan Mujjibur suka terung
Rasa terung tu creamy...melt in ur mouth..
Sedap....
Mungkin dorang masak KARI TERUNG GORENG juga makcam mak aku ni
Hahahahaha....
Mak aku cakap kali ni masak kari ada sikit kelainan sebab tambah serbuk beras goreng.
Mak aku cakap ikut Makcik Comby nyer style...
Mmmm....pada aku rasa dia sama jer..
Tapi mak aku kata rasa dia lain..
Hmmm...ntah lah...
Lidah lain-lain
KARI TERUNG GORENG
2 keping Ikan Senangin @ apa-apa ikan
10 cili padi
1 sudu besar serbuk beras goreng( sangai beras hingga perang dan tumbuk halus)
2 biji terung panjang (terung ungu)
2 asam keping
4 cawan santan cair
1/2 cawan santan pekat
3 sudu serbuk kari ikan
1/4 cawan minyak
garam secukup rasa
bahan tumis:
3 bawang merah hiris
3 bawang putih hiris
1 sudu teh halba campur
1 tangkai daun kari
1. Basuh ikan senangin dengan air asam jawa dan bilas bersih
2. Terung dipotong serong
3. Panas kan minyak dan goreng terung yang dipotong hingga warna brown
4. Dalam minyak yang sama tumiskan bahan tumis.. MAsukkan rempah kari yang dibancuh dengan 1/2 cawan air dan masak hingg anaik minyak
5. Bila Rempah tumis sudah naik minyak,masukkan ikan dan asam kepingn serta garam
6. Masukkan 1 sudu serbuk beras goreng..
( Ini lebihan Serbuk Beras Goreng yang buat Kerabu Perut Lembu hari tu...
Cara buat serbuk beras goreng ialah sangai 1/2 cawan beras hingga brown colour dan tumbuk halus.
Boleh simpan dalam botol dan guna ikut sukatan bila nak masak kari atau kerabu)
7. Masukkan santan dan masak lagi heingga mendidih
8. Tambahkan terung goreng dan cili padi..
Untuk kuah cantik,perlahankan api dan biar mendidih perlahan selama beberapa minit .
Sesuaikan rasa & siap..
No comments:
Post a Comment