Sunday, 17 September 2017

NASI GORENG KIMCI

Nasi Goreng Kimci..
Untuk Dinner..
Malam 15 September..


Nasi Goreng Kimci + Daging..
Rupa dia macam NASI goreng Kambiing kat sini......
Tapi rupa sahaja nampak sama..
Rasa dia bapak x sama do..!!!!
Yer lah mana nak sama..
Nasi Goreng Kambing tu dari Indonesia
Nasi Goreng Kimci tu nunnn...dari Korea...
Lidah Indon ngan lidah Korea mana nak sama..
Tapi lidah we all...semua belasah jer asalkan halal..

Tengok Nasi Goreng Kimci ni tingat lak apa nama ntah macam kek beras yang kuah pedas yang kakak selalu tapaw untuk aku kalau kakak hi Dubu- dubu..
Sedap..kenyal...
Walaupun kakak tu suka makanan Korea..
Tapi kakak x suka Kimci..
Nasi Goreng ni pun kakak x makan pun..
Hahahaha...kira belum cukup Korea lagi la tu..
Lum boleh kawan ngan Kim Soo Hyun...Hyun Bin ...Lee Min Ho bagai ar...
Kikiki....

Mak aku cakap ni Kimci buatan Malaysia..
Buatan orang Islam Malaysia..
Sebelum ni yang beli tu x tau siapa yang buat..
Cuma sebab ada logo halal jakim jer


Cuma yang ni Kobis dia x banyak..
Banyak Sos dari isi...
Sebab tu mak aku masuk dalam  Nasi Goreng


Ni Kimci tu..
Sebut betul- betul ya Mujjibur
Kalau sala subut lain maksud..
Hahahaha..Mujjibur kalo sebut KINCi..
Lain maksud kan..?
Ini Korea cakap KIMCI..itu juruk kobis..
Mujjibur kalo ..KINCI itu..buang air kicik la..
Jauh beza maksud dia..
Sama macam Jauhnya Korea dengan Bangladesh la....
Hahahaha...

Mak aku cakap Kimci ni  kirim kat kawan...
Siap ada contact number tu...
Tolong iklan...
Mana tau pasni dapat free stok setahun...
hahahaha


Warna dia sangat menarik..
Merah terang..
Cuma isi kobis dia x banyak..
Banyak sos dari isi...
Kimci sebelum ni banyak isi..
Macam yang mak aku dah pernah buat
NASI GORENG KIMCI kat sini...
Cuma yang kali ni mak aku campur daging
Stok daging qurban

NASI GORENG KIMCI
2 cawan nasi
¼ cawan kimci
1 cawan daging
1 pokok daun bawang
2 sudu minyak
½ sudu garam
1 bawang putih

1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih
2. Masukkan daging dan garam
4. Bila daging sudah lembut baru masukkan kimci dan gaul rata
5.Masukkan nasi dan gaul rata
6. Teruskan masak sambil gaul nasi hingga nampak nasi panas berasap.
7. Tutup api dan taburkan daun bawang yang dihiris




Mak aku kata ni daging Batang Pinang..
Sesuai untuk nasi goreng ni sebab daging ni cepat empuk..cepat masak la...
Mmm..betul la sebab makan pun sedap...lembut x la liat ...


Nasi Goreng Kimci versi mak aku..
Mmmm...Kimci ada lagi..
Nanti nak minta mak aku buat Sup Kimci..
Dolu mak aku dah pernah masak
SUP KIMCI kat sini...
Sedapp...
Kalau makan masa hujan lagi feel..

No comments:

Post a Comment