Salam Ramadhan 1445 memasuki hari ke 10.Sudah ⅓ Ramadhan berlalu pergi...Bersisa 19@20 hari sahaja lagi..
Sebenarnya kuah laksa tu,kuah frozen sahaja.Saya masak laksa sebelum puasa hari tu..Sengaja madak kuah lebih untuk frozenkan.Masukkan dalam plastik makanan tu ikat elok elok & bekukan.Nak makan tinggal panaskan kuah dan rebus laksa kering sikit.Saya guna laksa Eka yang jenis halus.Laksa jenis kecik ni cepat masak dan sangat sesuai untuk kuah lemak utar ni..
LAKSA KUAH SARDIN
1 Keping laksa kering - rebus hingga lembut, basuh & toskan
KUAH SARDIN
1 tin sardin macerel
1/4 kotak santan kara
3 cawan air
1 asam keping
1 bunga kantan/1 pokok daun kesum
1 sudu teh garam
1/2 paket kecil serbuk kari ikan
1 bawang merah - hiris
1 sudu minyak
Bahan Ulam
2biji telur rebus
1/4 batang timun - hiris
1/4 bawang besar - hiris
1 pokok daun selom - hiris
1 limau nipis
Cili padi potong - jika nak pedas
1. Panaskan minyak & tumis bawang merah hiris.
2. Masukkan rempah kari yng dibancuh xengan 1/2 cawan air. Masak hingga naik minyak/hingga kering
3. Masukan sardin macerel yang diblend bersama sosnya. Tambah 3 cawan air, garam, asam keping & masak hingga mendidih.
4. Bila mendidih masukkan santan & kacau rata & masukkan bunga kantan/daun kesum
5. Sesuaikan rasa
6. Masuklan laksa ke dalam mangkuk dan siram kuah hingga banjir. Tambah ulam
pic googleS
aya suka sangat roti multigrain keluaran Gardenia ni..Sejak Gardenia keluarkan roti ni memang menjadi salah satu makanan yang jarang putus bekalan kat rumah ni.Cuma tahun lepas ada satu ketika susah nak dapat,Sanggup saya hubungi Gardenia tanya & mereka cakap memang masa tu pengeluaran roti ni berhenti sekejap.Tak lama lepas tu nampak dah ada balik kat pasaran & saya happy sangat.Roti ni sedap sebab penuh bijian.Bila sapu butter kedua dua belah dan dibakar menggunkan sandwich maker.Kalau guna tosster dihanya garing tapi kalau guna sandwich maker,roti lebih garing dan rangup kerana roti dimampatkan jadi extra rangup.
Saya paling terpikat dengan air tebu lemon tu!
ReplyDeleteTry la Syaz
Deletetak leh jadi ni..mana boleh tengok saja,ptg satgi nak buat kuah laksa la
ReplyDeleteSaya buat kuah sardin ja ...hihihi
DeleteKutunggu laksa mu🤣
Kadang berangan jugak nak buat kuah laksa dari mackerel dlm tin tapi takut kantoi ngan Pak Inche sebab dia tak makan sardin, hehehe. Sy pun berbuka sorang semalam.
ReplyDeleteBuat kerja clean...jangan samoai kantoii🤭
Deletemenarik nampak laksa lemak tu
ReplyDeleteBoleh try
Deleteair tebu lemon? Tak pernah jumpa lagi sini
ReplyDeleteKalau tak jumpa...kena buat sendiri uncle🤣
DeleteSejak kali pertama orang bagi rasa laksa lemak, terus saya jatuh suka. Sedap 😋
ReplyDeleteRumah saya ada limau kasturi, habis segala minuman saya letak perahan limau kasturi. Air kelapa, air 100plus pun. Sedap gabungan ada rasa masam.
Sedap kan Ujie....Ala ala Laksa Johor pun ada kan
DeleteMelambai² la pulak laksa tu pun haish!
ReplyDeletePucuk putat buat ulam sedapnya...
hadir dengan laksa lemak utara pulak , dan-dan terliuq ni
ReplyDeleteSA x pernah makan pucuk putat...mesti sedap kan..
ReplyDelete