Hari Jumaat Raya ke-5 ..
Malamnya Cella dah nak balik Trengganu..Ahad dia dah start kelas + test katanya.
RENDANG DAGING ADABI
1 kg daging lembu -
1 paket rempah rendang Adabi
1 kotak santan
1 asam keping
1 sudu besar kerisik
1 daun kunyit
1 sudu garam
1 sudu besar gula melaka(1/2 ketul)
½ cawan minyak
Bahan Blend:
20 cili kering
3 batang serai- kecik
1 ketul lengkuas - besar ibu jari
1 ketul kunyit - saiz ibu jari
1 bawang besar
5 bawang putih
1. Daging dipotong 4 dan rebus empuk, baru dihiris- hiris.( rebus dulu baru potong supaya lebih manis & berjus).Tetapi jika hendak dimasak terus dalam kuah,hiris dahulu,tetapi perlu masak lebih lama hingga empuk.
2. Panaskan minyak & tumis bahan blend + rempah rendang hingga naik minyak
( perlu tumis kerana guna santan kotak.Jika guna santan segar ,tidak perlu tumis,hanya terus masukkan bahan blend bersama daging hiris dan masak hingga pekat kerana santan akan mengeluarkan minyak bila dimasak lama.
3. Bila naik.minyak masukkan daging rebus hiris dan air rebusan daging.
4. Tambah garam,gula melaka,asam keping dan masak hingga agak kering baru masukkan sangan kotak.
5. Masukkan kerisik dan masak dengan api kecil sambil dikacau sesekali supaya tidak berkerak
6. Masak api perlahan supaya naik minyak cantik dan sesuaikan rasanya..
7. Tabur daun kunyit
Masak juga rendang ayam.Mula suruh Adah gi beli ayam sekor.Dah dia bawa balik nampak kecik la pula ayam tu.Masa anak bujang tu gi solat Jumaat,suruh dia beli lagi sekor.Jadi la merendang 2 ekor ayam.
RENDANG AYAM GORENG
1 ekor ayam-potong 16
1 kotak santan
(jika guna santan segar
± 1 cawan santan perah tanpa air)
1 paket rempah rendang Adabi(paket kecil)
2 asam keping
½ keping gula nisan/
gula melaka
2 sudu teh garam
5 daun limau purut
2 daun kunyit
1 sudu besar kerisik
Minyak
Bahan Blend:
30 cili kering-rebus
2 bawang besar
1ketul lengkuas (saiz ibu jari)
1 ketul halia (saiz ibu jari)
1 ketul kunyit (saiz ibu jari)
3 batang serai
1. Garam kunyit ayam & goreng ayam hingga masak.Ketepikan
2. Dalam minyak goreng ayam tadi anggaran 1 cawan,tumiskan bahan blend hingga naik minyak
3. Masukkan ayam goreng,asam,gula nisan,daun limau purut,kerisik & gaul rata
4. Tambah santan &masak hingga pekat.
5. Bila pekat kecilkan api & biar mendidih perlahan supaya naik minyak
6. Sesuaikan rasa & tabur daun kunyit hiris.
*** Saya masak untuk 2 ekor ayam yang agak banyak.Bahan digandakan & saya blend cili bersama bawang.Serai,lengkuas & kunyit blend berasingan.
Semua pakat bawa kuih raya & rendang bagai.Lelaki perempuan pakat ada extra bag isi kuih raya..hihihi
Sempena raya mestilah merendang
ReplyDeleteSedapnya rendang..entah kenapa tahun ni walau SA masak rendang tapi SA x rasa nak makan rendang tu..apesal erk...sudahnya rendang habis begitu sahaja
ReplyDelete