Tapi tu nama pendek..
Nama panjangnya..
Cekodok Labu Ya g Tertinggal
Haaa....ni la Cekodok Labu Yang Tertinggal
Cam biasa la..
Ada ceritanya...
Ceritanya berlaku hari Selasa minggu lepas
Pagi nak balik kampung tu...
Mak aku masak Cekodok Labu ni ngan Nasi Goreng Planta..
Untuk sarapan abang dan juga untuk bekal
Sebabnya plan asal nak singgah lunch kat Tapah
So sepanjang perjalanan dari KL ke Tapah leh la makan cekodok labu ni
Lagipun aku memang nak bawa bekal Cekodok Labu ni sebab aku lum sempat saraoan..
Mak aku dah isikan Nasi Goreng dalam tupperware dan Cedok Labu pun dah siap
Ni Cekodok Labu yang dalam oic ni memang aku langsung x sempat rasa sebiji pun.
Mak aku sempat gak makan .
Makbaku cakap sedap..
Sementara mak aku buang sampah
Abang ngan aku angkut beg dan pokok kwdondong & pokok ciku yang nak bawa balik kampung tu..
Sampai kat Rawang mak aku tanya mana Cekodok Labu dan Nasi Goreng..
Aduhhhh.....!!!
Rasanya mmang lupa nak.amik.atas meja tu..
Hadoii...
Balik kamoung kali ni ni dah la pendek..
Lolipop lupa
Bekal.Cekodok.ni pun leh lupa..
Huhuhu...
Tu sebab namanya Cekodok Labu Yang Tertinggal....
So...jangan tanya aku about rasa Cekodok ni
Kerana .memang aku x sempat rasa
Hanya tengok pic jer...
Huhuhu..
CEKODOK LABU
1/4 buah labu- rebus dan lenyek
( 2 cawan labu lenyek)
2 cawan tepung
1/4 cawan gula
1/4 sudubteh soda bikarbonat
1 sudu marjerin
1/2 sudu teh garam
Minyak.untuk goreng
1. Rebus labu dan lenyek labu.
2. Biar sejuk baru tambah tepung soda,garam,gula.dan.merjerin.
3. Adunan mesti kental swperti cekodok pisang
4. Jemput dengan tangan atau guna 2 batang sudu kecil untuk cedok dan kautkan adunan kedalam minyak supaya dapat bentuk bulat
5. Balik2kan dan bila golden brown angkat dan toskan minyak atas kitchen towel
Ni 1/4 labu yang buat cekodok tu
Kena kupas kulit..potong dadu dan rebus atau kukus hingga lembut
Masa masih panas lenyekkan labu
Labu lebih senang dilenyek swmasa masih panas
Tetapi lepas lenyek kena tunggu sejuk dulu baru boleh masuk tepung..
Mengapa..?
Kerana jika masuk.tepung masa panas2..
Adunan akan lembik dan kena guna banyak tepung..Nantinkuih kurang sedap.
Lagipun kalau.masuk.tepung masa panas2 nanti tepung akan jadi masak dan bila goreng tidak gebu..
Adunan kena sedikit keras supaya bila goreng isinya gebu
Kalau lembik nanti bila digoreng akan lembik dan menyerap minyak
Kerana guna soda bikarbonat...
Mak aku kata kuih akan jadi gebu dan ringan.
Goreng hingga agak gelap supaya rangup diluarnya dan gebu dalamnya
Nasi Goreng Planta Yang Tertinggal jugaaaa...
ada disebelah kuali goreng kuih
Cekodok Labu Yang Tertinggal
Cekodok ni rangup masa panas dan gebu bila dah sejuk..
Tapi aku hanya boleh bayangkan sahaja
Tak boleh rasa pun..
Huhuhu..
Ok..bye
Salam..
ReplyDeleteMak awak wanita melayu terakhir... cekodok suma bulat bulat sama je shape...
Sekarang rare to get like that...
salam..
Deletehehehe...agaknya katkat tangan mak kiter ada mold kot..hahaha
Kiter pun sumer tengok masa mak kiter jemput tepung tu masuk.dalam minyak..
Pernah try tapi guna ßudu la..hahaha
See inly wanits melayu terakhir can do jemout jemput bolat bulat...
DeleteDan sesapa mampu membuat cekodok bulat bulat dan comel consistant
DeleteHee..kalau mak kiter baca..mezti lembang macam.cekodok ni jugak nih..hahaha
DeleteEh its a skill ok..dah tu drop inches a way from minyak ok..kau mampu?
DeleteLepas tu drive sana sini..dlm jam.. gi kerja kena mentadbir dan menurut perintah.. balik masak..basuh..eishh penat oooo
Huhuhu...
DeletePresentation still maintain ayu .. ooo
DeleteFavourite anak2 akak jugak..tapi kite buat tak jadi sgt bulat2 mcm nie . Mesti bertanduk cekodok tu . :)
ReplyDeleteHeeeee....kiter buat pun xde jadi bolat..
DeleteHari tu cekodok pisang..kakak kiter buat memang semua jadi tanduk...hahaha
Macam.dinasour pun banyak..
Taoi rasa dia sama.jer..
Takde la rasa dinasour..hahaha..