Dua hari lepas makan Lempeng Cair ..
Ni Lempeng Tebal & Garing..
Sedapppp
Mak aku pernah buat Macam-macam versi lempeng.
Antaranya
Sedap cicah ngan ngan Sambal Tumis..asam pedas or kari...
Nak Lemak Manis...
Boleh cicah Susu Pekat..
Nyum3...
Makan cenggitu ngan Air Teh 0 pun dah sedap giler...
Tebal tapi garing diluar...
Rangup...lemak2 kelapa..
Pergh.
Wa cakap lu...
Lempeng Cair sesuai kalau suka lembut..
Tapi Lempeng Cair xkan garing rangup...
Lempeng Kelapa ni kalau nak yang tebal & rangup ada caranya..
HAAAA...JANGAN TAK TAU NI AIR TANGAN AKU TAU..!!!
LEMPENG KELAPA TEBAL DAN GARING
3 Cawan tepung gandum
2 1/4 cawan air suam
1 cawan kelapa parut putih
1/2 sudu teh garam
beberapa sudu minyak..
Aku sedang gigih membancuh Lempeng Kelapa
Canpur tepung dengan kelapa dan garam..Tuang air suam sambil kacau hingga rata
Adunan kena sangat pekat..
Mak aku cakap kena "kental"
Biar 10 minit supaya lembut
Panaskan 1 sudu minyak dalam kuali .
Biar hingga panas
Ceduk sesenduk adunan dan longgokkan ditengah kuali panas...
Dengan menggunakan belakang sudu ratakan tepung tu secara membulat hingga agak nipis..
Biar dengan api sedrhana hingga permukaan kuih nampak kering.. tuangkan secara nerata sesudu lagi minyak di permukaan kuih yang mula mengering..
Terbalikkan kuih...
Ulang balik-balikkan kuih beberapa kali hingga kedua2 belah permukaan kuih garing dan rangup...
Untuk nanpak kemas dan cantik..
Gunting kuih menjadi bentuk 3 segi sebelum dihidangkan..
Haaa ..yang ni mak aku buat..sebab kuih tu panas...
***Adunan ini untuk 4 keping kuih bersaiz sebesar piring kuih..Kenyang untuk 4 orang yang kuat makan macam we all ..
UNTUK RUJUKAN LAIN MAK AKU PERNAH BUAT MACAM_MACAM VERSI LEMPENG.ANTARANYA:-
COCONUT PANCAKE kat sini...
LEMPENG CAIR KOSONG kat sini...
LEMPENG BAWANG PUTIH kat sini...
LEMPENG KOSONG vs LEMPENG KELAPA kat sini...
LEMPENG NYIOR kat sini...
Semua tu Lempeng Malaysia..
Kalau nak pancake Western Style pun ada..
Boleh tengok
HOT PANCAKE kat sini....
SINI PUN ADA PANCAKE...
Haaaa...ada lagi tapi yang lain tu lebih kurang jer resepinya...
Sedapnya lempeng kelapa. Tksh berkongsi rasa
ReplyDeleteCedap3....
DeleteKala makab panas2...sedap ..heee..mak kiter yang ajar ..anyway tq sis
Kalau adunan tak habis dipakai, boleh simpan dlm peti ke utk buat kemudian? Still blh ranggup?
ReplyDeleteMak kiter boleh jer simpan dalam peti ais...Tapi setakat sehari dua jer..sebab kalau lama sangag nanti kelapa dalam tu masam
Delete