Thursday, 11 May 2023

MANDAI GORENG IKAN BILIS & CILI BAWANG BIKIN PERIUK BOCOR

 Dah ½ bulan menjamu menu raya..

My tekak kampung ni dah mula rindu lauk exotic

🤭🤣



Semalam balik ja dari kerja kepala dah terbayang nak masak nasi panas-panas makan dengan lauk mandai ni.
( catatan asal beberapa hari lepas tapi belum sempat post)

Mandai Goreng Ikan Bilis Cili Bawang..
Memang bikin periuk bocor ( pinjam peribahasa SK) hihihi.

- Saya hanya siat jeruk mandai tu.

-Perah airnya hingga kering.

-Goreng ikan bilis bagi garing & ketepikan.

- Goreng mandai yang disiat tadi hingga agak garing.

- Tambah hirisan bawang besar dan cili padi mwrah dan hijau hingga layu

- Masukkan semula bilis garing tadi.

- Gaul rata..siap disajikan dengan nasi panas.

Jeruk mandai memang kegemaran saya.Asal ada kulit cempedak fresh yang elok saya akan 
Ni stok beberapa bulan lepas ni.Masih berbaki 3 keping sebesar tapak tangan..Cukup la untuk sekali goreng lagi


8 comments:

  1. Pertama kali sy tahu pasai jeruk mandai ni ...ingat MC nak tulis memandai² goreng ikan bilis, mujoq baca sampai habis 🤣

    Arwah mak sy dulu isi cempedak tu adalah jemoq kering lepas tu buat makan (kudapan) bila musim cempedak dah habis...

    ReplyDelete
  2. sama ngan PH.. x pernah dgr pasal jeruk mandai ni..ikan bilis goreng pun dap dah.. MA pun...nak lauk simple2 je ..

    ReplyDelete
  3. dah lama teringin nak buat jeruk mandai tp risau tak jadi

    ReplyDelete
  4. Kita sorang jer pandai makan mandai ni, memang boleh membocorkan periuk nasi justeru tak boleh dimasak selalu, hihi.

    ReplyDelete
  5. tak pernah makan atau jumpa, teringin nya kak

    ReplyDelete
  6. Nampak sedap..tapi SA x pernah makan....rasa nak mencuba...

    ReplyDelete
  7. Exotic sungguh lauk mamaCella. Tak pernah makan.

    ReplyDelete
  8. Aduhai.... Mama Cella memang pandai menggoda selera!
    Betul tu SK... tak boleh masak selalu tapi sesekali marilah kita bocorkan periuk masing-masing!

    ReplyDelete