Dah ½ bulan menjamu menu raya..
My tekak kampung ni dah mula rindu lauk exotic
🤭🤣
( catatan asal beberapa hari lepas tapi belum sempat post)
Memang bikin periuk bocor ( pinjam peribahasa SK) hihihi.
- Saya hanya siat jeruk mandai tu.
-Perah airnya hingga kering.
-Goreng ikan bilis bagi garing & ketepikan.
- Goreng mandai yang disiat tadi hingga agak garing.
- Tambah hirisan bawang besar dan cili padi mwrah dan hijau hingga layu
- Masukkan semula bilis garing tadi.
- Gaul rata..siap disajikan dengan nasi panas.
Jeruk mandai memang kegemaran saya.Asal ada kulit cempedak fresh yang elok saya akan
Ni stok beberapa bulan lepas ni.Masih berbaki 3 keping sebesar tapak tangan..Cukup la untuk sekali goreng lagi
Pertama kali sy tahu pasai jeruk mandai ni ...ingat MC nak tulis memandai² goreng ikan bilis, mujoq baca sampai habis 🤣
ReplyDeleteArwah mak sy dulu isi cempedak tu adalah jemoq kering lepas tu buat makan (kudapan) bila musim cempedak dah habis...
sama ngan PH.. x pernah dgr pasal jeruk mandai ni..ikan bilis goreng pun dap dah.. MA pun...nak lauk simple2 je ..
ReplyDeletedah lama teringin nak buat jeruk mandai tp risau tak jadi
ReplyDeleteKita sorang jer pandai makan mandai ni, memang boleh membocorkan periuk nasi justeru tak boleh dimasak selalu, hihi.
ReplyDeletetak pernah makan atau jumpa, teringin nya kak
ReplyDeleteNampak sedap..tapi SA x pernah makan....rasa nak mencuba...
ReplyDeleteExotic sungguh lauk mamaCella. Tak pernah makan.
ReplyDeleteAduhai.... Mama Cella memang pandai menggoda selera!
ReplyDeleteBetul tu SK... tak boleh masak selalu tapi sesekali marilah kita bocorkan periuk masing-masing!