Tuesday, 11 October 2016

KARI IKAN SALMON

Kari Ikan Salmon
Kari Kepala Ikan Salmon
Dua lauk tu memang trade mark kat umah aku ni
Favourite mak aku..
Kalau kepala ikan salmon ..
mmmm..memang mak aku la yang habiskan
Kalau isinya ...heee aku ler
Agaknya kitorang ni dulu keturunan Scandinavian kot..
Nenek moyang dolu orang Norway kot
Hahahaha....lah sangat...


Bayangkan ssetengah periuk kari ni hanya makan berdua dengan mak aku..
Hihihihi
Kalah mamak-mamak & anak Mami Tanjung kot..
Mak aku kalau beli stok serbuk kari pun xdenya nak beli paket kecil tu..
Sekali beli mesti paket besar
Pastu balik buka tuang dalam botol & susun dalam kabinet dapur
Camaner aku tau..?
Sebab aku kan tukang tolak trolly
Merangkap Tukang susun barang bila balik dari beli barang dapur.
Aku banyak kenal rempah ratus & bahan masakan pun sebab aku selalu tolong mak aku kemas pantry


 Haaa...aku ada citer dalam 1 entri siap gambar pantry yang aku dah kemaskan...
Bukan la kemas sangat pun..
Tapi dari sini lah juga aku banyak kenal bahan masakan..
Tengoklah rak kabinet tu sampai meliut melengkung sebab barang maknan tu berat sangat..
Tapi xde sapa nampak pun sebab kalau dah tutup pintu kabinet tu tutup;ah semuanya...heee

AKU PERNAH CITER KAT SINI..

 Kari ikan ni bukan sahaja sesuai untuk lauk lunch & dinner tau..
Haaaa...kalau kat kedah ...ramai orang makan waktu sarapan pagi..
Jangan x tau..
Jangan pelik kalai pi kedah orang hidang lauk kari pagi-pagi buta...
x caya...?
KALAU x CAYA...BACA KAT SINI...

Ala...kat KL pun makan Nasi Lemak macam-macam lauk kan..rendang..sambal bagai..
Kalau macam kat Kelantan pun sarapan makke Nasik Daggey..Nasik Kabu..Nasi Belauk...Nasik Tupe..
Alamak..!!!
Sebut Nasi Tupe....
Sedapnyerrrr..
Mak aku pernah buat kat sini...


Aku suka kari ikan kalau nenek yang masak..
Sedap dia lain macam do...
Melekat bau kat tangan walaupun dah basuh tangan..
Tapi mak aku pun masak sedap juga...
Tapi xleh lawan kari nenek la....
Hihihihi..

Resipi C&P dari sini....sama jer

KARI IKAN SALMON...mak aku
2 keping isi ikan salmon  atau apa-apa ikan
3 sudu serbuk kari ikan
1 sudu pes asam jawa
2 biji tomato
1 terung bulat
1 cili hinau
1 cili merah
3 cawan santan
garam

Bahan Tumis:
3 bawang merah-mayang
3 bawang putih cincang
1 sudu halba campur
1 tangkai daun kari
1/2 cawan minyak

 1. Panaskan minyak & tumiskan bahan tumis hingga harum.
2. Bancuh sebuk kari & tuangkan dalam bahan tumis.Masak hingga pecah minyak
3. Masukkan ikan,& biar hingga 1/2 masak.
4. Masukkan santan, terung,tomato & biar hingga semuanya empuk.
5.Masukkan asam & cili hijau dan cili merah.Biar agak sedikit pekat. 

No comments:

Post a Comment