Sedapppp sangatt...
Mak aku masak untuk dinner .
Bukan malam ni...dah dua tiga hari lepas...
Tapi nasih teringat-ingat
Sebab sedapppp
Roti cicah Stew Kambing...
Klu Garlic Bread ke...Roti Perancis ke..
Mmm..lagi ngam nih...
Tapi dah xde...Roti Gardenia pun sodap..!!
Makan panas-panas lepas mandi..
Mmmm....
Sorang semangkuk...
Boleh cicah ..
Boleh hirup kuah...
Slrupppp...
Aaaaaaa...
Aroi ching-ching..!!
Tu bukan bahasa Italy...
Walaupun tengah makan stew...
Tapi tu kata mak aku dalam bahasa Siam.....
Maksudnya sedappp la..
Kambing ni mak aku kata ada kawan mak aku yang bagi...
Alhamdulillah, murah rezeki
Aku tengok masa mak aku tengah asingkan tulang & isi kambing tu..
Mak aku kata yang daging tu simpan dalam peti ais...
Yang tulang-tulang masak Stew
Kata mak aku kalau nak masak stew atau yang berkuah,guna tulang-tulang akan buatkan kuah lebih sedap.
Tapi resipi Stew Kambing ni mak aku nyer style...
STEW KAMBING...mak aku
300gm(agak-agak) tulang kambing
1 paket rempah sup tulang- yg ada sup bunjut (beserta rempah tumis)
1 labu bawang putih
1 bawang besar
1 kentang - dadu besar
1 tomato-belah 6
1 batang carrot- dadu besar
1 batang sadri(boleh ganti daun sup)
2 hiris halia
1 tin kecil tomato puri
10 cawan air
1 kiub daging
1 sudu teh oregano
1 sudu serbuk lada hitam
1 sudu minyak
Garam & gula
Bahan pemekat:
2 sudu butter
2 sudu tepung gandum
1. Cuci tulang kambing dengan tepung gandum & basuh bersih
2. Panaskan 1 sudu minyak hingga panas.
& goreng tulang kambing hingga agak garing.
**jika guna daging tanpa tulang...boleh gaulkan daging dgn 2 sudu tepung gandum & tumis hingga perang lalu dimasukkan air & terus rebus dengan bahan lain hingga empuk & sup jadi pekat
3. Bila sudah agak garing..masukkan dalam rice cooker & tambah air agak-agak 5 cawan air(boleh jer guna pressure cooker)
Rice cooker ni dh jadi multi cooker mak aku...hihihi
4. Masukkan rempah tumis ,halia hiris,sup bunjut,bawang besar & selabu bawang putih yang dikerat dua tanpa di ceraikan...
Masukkan juga kentang dan carrot..juga tomato buah.
5. Biar mendidih hingga empuk semuanya...baru ditambah kiub daging & tomato puri...
6. Biar mendidih hingga semua bahan empuk..
Perasakan dengan garam dan sikit gula
6. Dalam kuali..panaskan butter & goreng tepung hingga kuning @ perang & tuangkan semua sup tadi dalam tepung digoreng & biar mendidih & pekat...tabur daun sup & hidang bersama roti..
Yummmy...
No comments:
Post a Comment