Wednesday, 2 August 2017

NASI GORENG PETAI BERKULIT

Nasi Goreng Petai Berkulit..
Namanya Petai Berkulit sebab petai dengan kulitnya....
Tapi ni bukan aku nyer
Ni Nasi Goreng Petai mak aku nyer.
Ni dinner hari Isnin..
Semua masak sendiri-sendiri
Kakak masak Nasi Goreng versi kakak
Aku masak Nasi Gorenng Tomyum ngan Telur Dadar
Mak aku masak Nasi Goreng Petai ni..
Hahahaha.....
Masak sendiri-sendiri bukan sebab gaduh
Tapi semua nak makan ikut taste sendiri...
Sebab Nasi Goreng aku ngan kakak biasa-biasa jer guna perencah segera jer,,
Maka menu mak aku yang terpilih untuk wat entri ni..
Kikikiki...
Macam peraduan lak....


Aku xkan makan petai kalau hari sekolah
Aku hanya akan makan jika cuti
Sebabnya...???
hahaha...semua orang pun tahu sebabnya


Tengok Nasi Goreng Petai mak aku ni memang teliur giler do..!!
Tapi aku x sanggup nanti molot bau potai...
Mak aku xper lah...
Mak aku cakap lepas makan petai minum jer kopi..
nanti bau petai kat molot hilang..
Lagi satu mak aku xper lah memang sentiasa ada stok "Fishermen Friends" dalam handbag mak aku...
Kalau x selesa boleh makan gula-gula tu
Kadang kalau gi mana-mana aku kalau baru sudah makan lauk kambing ke aku akan kunyah juga gula-gula dalam handbag mak aku tu
Tapi kalau kat sekolah masa dalam kelas mana boleh aku nak kunyah gula-gula
Tak sanggup aku kalau tetiba tengah cakap ada bau potai..
Hahahaha...
Aku sanggup xkan makan petai kalau hari sekolah
Sabor jer lah..
Tunggu cuti la baru makan...


Nasi Goreng Petai ni mak aku cakap versi Petai Berkulit..
Selalunya nampak mka ku buat Nasi Goreng Petai guna isi petai jer KAT SINI....
Tapi yang ni mak aku cakap kena buat Nasi Goreng Petai ni ngan kulit dia sebab petai mahal..!!!
Hahaha...
Selalu sebelum ni dapat petai free dari pokok nenek kat kampung...
Boleh la berlagak x makan kulitnya..
Tapi yang ni mak aku cakap kena makan ngan kulit la..
Sebab musim petai kali ni dah lepas raya...
Time raya puasa hari tu petai tu masih muda
Bila dah balik KL dan 2 minggu balik baru petai tu boleh petik..
Mmmmm...kitorang dah baliik KL...
Nenek pun dah x datang sini..
Tak dapat la makan petai mewah-mewah..
Hahahaha...
Tunggu Raya Haji nanti jer lah...
Nenek mesti ada buat Jeruk Petai...
Tapi tu mak aku ngan Achik jer yang suka sangat makan
Aku x suka sebab bau dia kuat sangat...

 

Ni petai yang mak aku suruh kakak beli kat pasar..
Hari Isnin tu aku ponteng sekolah..
Hahaha,,,dag pakat ngan kelas xnak gi sebab ada event kat dewan..
Bored...x belajar
Pagi tu mak aku dah pesan soh kakak gi pasar beli santan segar nak masak Bubur Asyura kalu ke-2 dalam minggu ni
Pastu mak aku juga pesan soh kakak beli petai..
Ni lah petai yang kakak beli
2 papan 5 henggit
Huh...kalau nenek bawa petai  dari kampung tu jual kat KL...
Kayo nenek den..
Hahahaha....

NASI GORENG PETAI BERKULIT...
1 mangkuk nasi putih
2 papan petai-
2 sudu minyak

Bahan Tumbuk:
10 biji cili padi
1/4 bawang besar
1 genggam ikan bilis

1. Siapkan bahan tumbuk dan petainya.Nasi putih dileraikan supaya berderai.
    Petai dipotong yepinya dan dikerat sebiji-sebiji.


2. Bahan tumbuk dah siap.

3. Panas minyak dan tumis bahan tumbuk hingga harum

4. Masukkan nasi dan kacau hingga berasap

5. masukkan petai dan masak lagi sekejap sahaja supaya petai kekel rangup

6. Sesuaikan rasa dan siap..


Syyyyy....
Sebab terliur sangat ngan petai tu...
Aku makan juga nasi gorengn ni 3 sudu..
Tapi without  petai la...
Just amik feel bauuuuuu jer...
Hihihihi...


2 comments:

  1. Sedap nyerr...nasi goreng petai...tergoda la Aunty...harus di buat nanti....x leh jadikk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buat aunty...jangan x buat..
      Hahaha...limitrd edition oooo
      Sebab petai bukan selalu ada kan..heee

      Delete