Mee Kicap..
Bukan hari ni nyer...
dah x ingat bila..
Dalam folder dah siap ngan resipi..
Tapi memang mak aku masak la...
Mee Kicap ni kena makan ngan sup dia baru kick..
Macam juga Mee Kolok...
Tapi Mee Kolok lagi la sedap...
Sebab kalau makan x boleh banyak..
Sebabnya Mee Kolok mak aku cakap xtau nak buat..
Kena ada mee special dia ..
Selalu kalau nak makan Mee Kolok beli jer...
Ada entri pasal MEE KOLOK SEDAP kat sini
Dolu mak masa kakak dan abang sekolah lagi ..mak aku selalu bawa kitorang makan Mee Kicap kat 1 restoran tu..sedap sangat..
Tapi au dah x ingat restoran tu kat mana..
Kalau time balik dari kampung pun mak aku selalu order Mee Kicap kat Tapah tu..
Tapi dah lama x makan Mee Kicap tu
Mee Kicap ni best kalau makan time dah malam..pastu hujan lak..
Pergh,,,sambil hirup sup panas...
Kalau tengahari cam x best je sebab tengahari aku nak nasi..
Hahahaha
Tapi ni mak aku cakap versi sempoi jer...
Mak aku cakap ikut suka jer..
Mak aku cakap yang penting Mee Kicap ni kena ada :
1)Mee Kuning
2) Sup
3) Kicap
4) Minyak bawang putih
5) Sambal
Sup kena ada fishball..
Tapi mak aku wat Chickenball...
HOMEMADE CHICKENBALL kat sini...
Boleh makan banyak-banyak..
CHICKENBALL SOUP
20 biji chickenball
1 bawang besar
2 bawang putih
2 sudu minyak
sikit halia
1 kiub ayam
daun sup
1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih,halia dan bawang besar
2. Masukkan 2 mangkuk air dan kiub ayam
3. Masukkan chickenball dan masak hingga chickenball timbul
4. Sesuaikan rasa dan tabur daun sup
MEE KUNING
1 paket mee kuning
-Celur mee dalam air mendidih dan toskan.
SAMBAL:
2sudu minyak
2sudu teh gula
1/2 sudu teh garam
2 sudu air asam
bahan blend:
10 cili kering
1/2 bawang besar
1. Panaskan minyak dan tumis bahan blend hingga garing
2. Masukkan air asam,garam dan gula.
3. Sesuaikan rasa dan masak hingga pecah minyak
MINAYK BAWANG:
1/2 cawan minyak
10 ulas bawang putih
1. Bawang putih didadu halus
2. Panaskan minyak dengan api perlahan dan goreng bawang putih dadu hingga kekuningan.
3. Angkat dengan minyaknya sekali dan masukkan dalam mangkuk
Bahan lain..
- taugeh
- daun sup
-limau nipis
KICAP:
1 cawan kicap manis
Cara hidang:
1. Masukkan mee dalam pinggan dan tabur daun sup,daun bawang dan taugeh
2. Masukkan sikit sambal
3. Curahkan kicap manis
4. Tambah minyak bawang putih dan bawangnya sekali
5. Hidang bersama supnya...
Nak makan baru gaul mee ..makan sambil hirup sup..
Slrupppp....
Arrrrrrr.....
Brrrrrrr...
Alhamdulillah..!!!!
Alamak....sedap nya hirup mee kicap...
ReplyDeleteada lagi x???aunty nak jugakk.....
Alamak....sedap nya hirup mee kicap...
ReplyDeleteada lagi x???aunty nak jugakk.....
Hihihi...
DeleteDah habisssss....
heeer