Pisang Nangka..
Yang mak Zamir bagi tu...
Ada 7 biji...
4 biji dah jadi Sira Pisang...
Baki lagi 3 jadi Pengat Pisang nangka...
Pengat Pisang Nangka...
Pun antara dessert yang mak aku selalu masak terutama bulan puasa..
Mak aku la suka sangat Pengat Pisang ni...
Aku..??
Mmmm.suka la juga tapi x boleh makan banyak sebab manis..
Aku x suka sangat kalua pengat tu manis sangat..
Ni yang asalnya 7 biji Pisang nangka yang mak Zamir bagi tu...
Bila dah 4 biji jadi sira....
Tinggal lagi 3..
Bahan nak way Pengat Pisang Nangka..
Ada santan...
Ada sagu...
Daun pandan...
Gula Melaka..
3 biji Pisang Nangka
Tapi dah over masak la..
Bukan over cook yer..
hahaha
Mak aku cakap kalau terlalu masak ..kalau buah tu cakap "ranum"
Mak aku cakap kalau nenek plak masak ranum tu nenek cakap masak "lebui"
Hahaha....
PENGAT PISANG NANGKA
3 biji pisang nangka
1 cawan santan pekat
2 cawan air
2 sudu sagu biji-rendam
1 ketul gula Melaka
1/2 sudu teh garam
1 helai pandan
1. Walaupun kulit pisang tu dah lebam-lebam hitam...
Tapi isinya masih santek...
Putih xde lebam pun..
2. Sebab pisang tu 3 biji jer..
Mak aku cakap potong panjang-panjang supaya nampak banyak..
Hahahaha...
3. Masukkan pisang dalam periuk bersama air dan daun pandan..
4. Bila mendidih ,masukkan sagu yang sudah direndam.Masak hingga sagu jernih..
5. Bila sagu dah masak baru masukkan gula Melaka...
** Gula Melaka ni mak Ismail yang bagi...
6. Akhir sekali baru masukkan santan pekat dan sesuaikan rasanya..
Sedapnya pengat pisang nangka...ada lagi tak??
ReplyDeleteSedapnya pengat pisang nangka...ada lagi tak??
ReplyDelete