Saturday, 12 April 2014

SCONE- BEKAL KAKAK....

Ni bekal kakak untuk hari Jumaat....Strawberry Scone With Strawberry Jam....
Scone ni sebenarnya mak aku buat hari Selasa untuk bekal aku ngan kakak...Aku nyer bekal memang habis sebab kongsi makan ngan kawan...Kakak x makan bekal dia sebab dia kata hari Selasa tu dia makan KFC masa rehat...huhuhu
Hari rabu plak mak aku dah buat Muffin...Scone yang kakak x makan tu kakak simpan dalam oven.Hari
Khamis sebab kakak xnak bawa bekal Sosej Roll tu..mak aku panaskan balik scone tu....Masa panas2 lagi mak aku belahkan scone & sapu butter & strawberry jam.....Sebab masih panas,habis butter tu cair...
Hari Selasa masa bawa bekal scone ni aku lupa nak sapu butter & jam...Sian kawan aku terpaksa la makan scone yang agak tawar & ada la sikit2 lemak butter..Dah la mak aku guna  strwberry tu masam giller....Tapi licin la jugak sebab mak aku yang masak kan...heeee
2 ketuk kakak bawa buat bekal....
Lagi 2 ketul buat sarapan dalam kereta....
Mak aku kata Scone ni  salah satu makanan omputih yang biasanya dihidangkan waktu pagi atau petang bersama teh panas....Sebab negara dorang sejuk kan...dapat makan scone dengan teh yang panas mesti la best kan....Nak rasa camtu gi je lah  Camaron Higland...Biasanya kat Ladang Teh dia kan ada Cafe...Mesti ada scone ni dorang hidangkan dengan teh panas...Waaaa,best kan dapat makan scone,minum teh sambil melihat pemandangan ladang teh.....waaaaaa....dah lama x gi Camaron Higland.....huhuhu


SCONE
2 cup tepung gandum
1 tbls baking powder
1/2 tsp garam
5 tbls chilled butter
1 cup dreid fruits - ganti ngan 6 biji strawberry cincang
1 telur
3/4 cup susu cair

1. Potong dadu butter yang masih sejuk.
2. Gaul & ramas dalam tepung yang dh ayak dgn baking powder & garam.Tambah dreid fruits/strawberry
3.Buat lubang dalam tepung tu & tuangkan telur & susu.
4. Cepat2 gaul & canai tebal agak2 1.5 cm serta terap .Sapu sikit susu cair atas scone & bakar lebih kurang 20 minit hingga luarnya garing..Hidang dengan butter & jem...

****.Pesan mak aku.....Jangan uli sbb nanti scone akan liat & keras.gaul sekadar bercampur rata & boleh canai je.
. Dough scone memang kasar & tidak licin macam biskut.Lagi satu  scone mesti agak tebal & besar...Kalau buat kecik2 macam biskut nanti tekstur scone akan berubah..

No comments:

Post a Comment