Sunday, 6 April 2014

RESIPI TORTILA.....

Ni pun Bekal Minggu Lepas juga..
Tapi bukan bekal aku sebab minggu lepas kan cuti seminggu...
Aku x cuti la pun sebab ada Kelas tambahan PIBG dari Isnin sampai Khamis..
Kat Kelas tambahan tu ada parent gilir2 sponser makanan waktu rehat....
Isnin dapat Mee Goreng
Selasa dapat Mihun Putih
Rabu dapat Mihun Merah
Khamis dapat Nasi Lemak...
 Ni bekal yang mak aku buatkan untuk kakak...
Tortila ala-ala Mc D Wrap tu lagi..hehehe...Tapi aku suka..
Banyak gambar minggu lepas punya sebab,minggu lepas aku manyak bz..heee
Tapi yang aku pelik tu,mak aku pun aku nampak bz juga,tapi mak aku buatkan juga bekal untuk aku ngan kakak...Tak tau la kot2 mak aku ada tangan spare yang dia simpan tempat aku x nampak...hahaha
Sebab mak aku selalu kata ..dia x cukup tangan nak buat semua kerja...tapi mak aku buat juga..Agaknya memang mak aku ada simpan tangan spare la...hahahaha..


Dah selalu makan tortila...
Dah selalu bawa bekal tortila dengan macam2 inti....
Tapi...yang ni aku rasa agak special sebab ,bukan saja inti dia...tapi tortila tu pun mak aku buat sendiri....
Selalu mak aku beli je tortila yang dah siap kat bakery....
Ni 2 versi kulit tortila....Yang ada label tu mak aku beli...Yang sebelah tu yang banyak tompok2 gelap tu.home made nyer...mak aku yang buat...
 Laaaa...rupanya mak aku tau nak buatkan kulit tortila ni....Habis tu selalu kenapa beli je..?
Mak aku kata sebab M.A.L.A.S nak buatnya...hahahahaha
Hari ni mak aku kata dia rajin puncanya sebab kulit tortila yang beli tu hanya tingga 2 keping je...x cukup nak buat sarapan pagi esok...nak buat bekal kakak lagi..mana cukup 2 keping...
So, malam tu mak aku kata dia terpaksa la merajinkan diri...Ooooo camtu plak...

Resipi tortila ni mak aku kata dia amik dari youtube....

HOME MADE TORTILA
2cwn tepung gandum
3/4 sudu baking powder
1/2 camca teh garam
3 sudu minyak masak
3/4 cawan air panas mendidih

1. Dalam mangkuk yang besar,masukkan minyak,garam & baking powder.Gaul rata sampai jadi macam serbik roti.
2. Tuang air panas yang baru mendidih & kacau dengan garfu.
3. Bila suam,uli sampai lembut.

4. Bahagikan kepada 10 biji bebola & biarkan 15 minit..
5. Selepas 15 minit,gelekkan bebola tadi satu persatu sampai nipis...
6. Masak atas kuali yang panas tanpa bubuh minyak..
7. Agak2 bawahnya sudah masak,terbalikkan..
8. Masak sebelah lagi dalam seminit & angkat..
9. Yang bersusun di belakang tu tortila yang mak aku buat..Yang depan ada label tu yang beli kat bakery yang dah tinggal 2 keping tu...Aku makan kulit tortila yang mak aku baru masak...hmmm sedap sebab fresh...sama je rasa macam yang beli tapi yang mak aku buat mesti la lagi fresh sebab baru masak..
10. Tapi mak aku kata, lain kali kena buat saiz dia besar sikit supaya sama dengan saiz yang beli..Mak aku kata resipi tu cakap buat 10 keping,tapi untuk dapat saiz yang besar sikit mungkin boleh bagikan 7 @ 8 keping je...
Untuk isinya,mak aku kata dia gunakan daging burger ayam Ramly....mayonis + sos cili, telur goreng hancur & daun salad segar....
Kulit tortila tu mak aku kata boleh simpan  dua tiga hari tanpa masuk dalam peti ais...Cuma bila nak makan,renjiskan sikit air & panaskan atas kuali panas selama 2 minit & siap untuk gulung dengan inti...
Selain daripada daging burger,mak aku juga selalu isikan dengan nugget ayam + daun salad + mayonis..
Kadang-kadang mak aku isikan dengan isi ayam goreng....

No comments:

Post a Comment